Девет от Десет новосъздадени компании не успяват да продължат напред.

...
Девет от Десет новосъздадени компании не успяват да продължат напред.
Коментари Харесай

Интуиция и желание са сред ключовите фактори за успеха на един стартъп

Девет от Десет новосъздадени компании не съумяват да продължат напред. За провокациите и инструментите за поддръжка на започващия бизнес беседваме с изпълнителния шеф на Българската банка за развиване Николай Димитров.

Г-н Димитров, започващите личен бизнес в България се изправят пред редица провокации. Статистиката е много мрачна - 95% от стартъпите банкрутират още в първите 2 години от съществуването си. Как може да им се помогне да укрепнат и да се развият?

Наистина, 9 от 10 компании не съумяват да продължат напред. Затова пък тази, която успее да се наложи, реализира забележително развиване. Потенциалът на стартъпите беше оценен от Групата на Българската банка за развиване преди повече от година. Тъй като банката като кредитна институция среща много регулаторни ограничавания, помислихме какви нови принадлежности можем да предложим, с цел да покрием пазарния дефицит за финансирането на прохождащ бизнес. Така създадохме две нови дъщерни сдружения на ББР - Фонд за финансови вложения и " ББР Факторинг ", които са ориентирани и към започващите бизнесмени. Фондът, който би трябвало да поддържа бизнесмените с дялов капитал, към този момент приготвя първите си покупко-продажби.

Дружеството " ББР Факторинг " цели подкрепяне на дребния и междинния бизнес за ускорение на оборотния капитал. Повечето започващи сдружения нямат активи, с които да обезпечат заем, само че пък имат пазар. И то нормално контракти с първокласни клиенти, които факторинговото ни сдружение може да изкупи като вземания и да форсира оборотния капитал.

На стопански конгрес в София съобщихте новината, че до месец ще бъде оповестена дебютната договорка на Фонда за финансови вложения. Може ли да ни кажете детайлности?

Да, по този начин е. Нашите старания са ориентирани към поддръжка на растежа на българските бизнесмени. Голяма част от фирмите в доста браншове към този момент са достигнали стадий на зрялост, при който спомагателната финансова инвестиция става нужда. В момента Фондът за финансови вложения преглежда няколко евентуални покупко-продажби в секторите опазване на здравето, туризъм, произвеждане.

Колко започващи компании са подкрепени досега от Групата на ББР?

Досега ББР подпомагаше стартъпи най-вече посредством дъщерното си сдружение за микрофинансиране - Микрофинансиращата институция " Джобс ", където подкрепените клиенти са над 1 000. Става дума за финансиране в размер от 1 500 до 50 хиляди лева, т.е. приказваме в действителност за започващ бизнес. Клиентите ни не са единствено компании от високотехнологичния бранш, които обикновено се асоциират като стартъпи. Имаме доста подкрепени компании в обичайни браншове като земеделие, бързооборотни артикули, превоз, тъй че поддържаме всеки започващ бизнес с капацитет.

Каква би трябвало да бъде една бизнес концепция, с цел да разчита на финансиране от ББР? Можете ли да дадете практични препоръки за достъп до капитал за дребния и междинния бизнес?

Основното е концепцията да носи добавена стойност, т.е. тя да води до основаването на артикул, за който има пазар. Има ли пазар, доста по-лесно ще се намира финансиране за тази концепция - дали ще бъде през финансов инструмент или през инструмент на комерсиално финансиране. Щом пазарът може да посрещне продукта и го търси, компанията ще бъде подкрепена.

Има ли гаранция за триумфа на един предприемачески план? От позиция на опитния банкер какъв е ключът към триумфа?

Интуиция и предпочитание. Когато предприемачът разполага с тези два фактора, когато се стреми да докара нещата до дъно, има голям късмет да успее.

Хиляди са образците за сполучливи планове след получено финансиране от Групата на ББР. В момента да вземем за пример посредством Фонда за финансови вложения работим с компания, която има забавна иновация във фасадното строителство и се надявам да бъде подкрепена. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР