Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у

...
Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у
Коментари Харесай

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас, оповестиха издателите от "Лист ". По думите им "Бомбата и генералът ", "Тримата космонавти " и "Гномите от Гну " са уроци по приемливост, грижа за планетата и разоръжаване, и са най-важното наследство на писателя към човечеството, тъй като са адресирани към децата.

"Бомбата и генералът " и "Тримата космонавти " излизат за първи път през 1966 година, а "Гномите от Гну " - през 1992 година и бързо се трансформират в библиографска необичайност. След появяването на последната творба, писателят ги сплотява в сборника "Три приказки ". Всички издания са с илюстрациите на Еудженио Карми - обичан художник на Умберто Еко.

За разлика от множеството детски книги, които се основават на обичайни рисунки, Карми споделя с колажи и разчита на повтарящите се знаци. Между страниците дребните читатели и техните родители ще открият генералски лампази, марсианци, опаковка от американска дъвка, Юрий Гагарин, парченце от вестник "Правда ", китайски писмени знаци, първото куче в космоса и още доста символни облици.

Приживе писателят следеше от близко събитията в България, освен около разпространяването на книгите си, само че имаше и персонални усещания от визитите си у нас. Първата му аудиенция беше преди 30 години по покана на проф. Аксиния Джурова, шеф на Центъра за славяно-византийски изследвания "Проф. Иван Дуйчев ". Тогава Умберто Еко беше почетен със званието "Доктор хонорис идея " на Софийския университет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР