Детски турнир по акробатика и 70-годишният юбилей на първите ни

...
Детски турнир по акробатика и 70-годишният юбилей на първите ни
Коментари Харесай

Сливен посрещна елита на българската акробатика в почивните дни

Детски шампионат по акробатика и 70-годишният празник на първите ни международни шампионки Калинка Лечева и Стефка Спасова събраха в Сливен акробати от разнообразни генерации и елита на родния спорт.
В четвъртия държавен шампионат „ Млад акробат”, проведен от Спортен клуб „ Стефан Данчев “ със съдействието на Община Сливен, участваха над 200 деца от цялата страна.
Състезанието стартира с отбелязване на 70-годишния празник на първите ни международни шампионки в дисциплината женска двойка в спортната акробатика. Калинка Лечева и Стефка Спасова завоюват първата си международна купа през 1974 година в Москва. Сливенската двойка има в актива си още сребърен и бронзов орден от международното състезание по спортна акробатика в Саарбрюкен през 1976 година и безспорната шампионска купа от шампионата за Световната купа през 1975 година в Швейцария. Имената на емблематичните сливенски акробатки са част от златния летопис на българския спорт. Техните върхови достижения бележат възхода на родната акробатика на европейския и международния подиум. След края на дейната си спортна кариера Калинка Лечева и Стефка Спасова се отдават на треньорска работа и през годините основават генерации надарени акробати.
В препълнената спортна зала „ Васил Левски” Стефка Спасова изтъка заслугите на треньора, който ги е основал - Стефан Данчев. Тя с горделивост съобщи, че е сливналийка, носи силата на Града на стоте войводи и остава вярна на своя град и на България. Калинка Лечева пожела непримиримост и хъс на треньорите и спортистите. „ Защото това нашият спорт!”, акцентира тя.
По време на тържественото разкриване на шампионата особено внимание бе засвидетелствано и на смесената двойка Мариела Костадинова и Панайот Димитров – първите ни юношески олимпийски първенци завоювали купата си на Младежката олимпиада в Буенос Айрес през тази година.
Сред гостите на шампионата бяха още основният секретар на Българската федерация по спортна акробатика Недко Костадинов, треньорът на националния тим Драгомир Драганов, кметът на Сливен Стефан Радев, някогашни и сегашни състезатели и треньори.
И доста деца и родители, запалени по красивия и атрактивен спорт, който от тази година е и олимпийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР