Децата трябва да се чувстват реализирани и удовлетворени, за да

...
Децата трябва да се чувстват реализирани и удовлетворени, за да
Коментари Харесай

По-добре предпазване на младите от зависимости вместо контрол над психовеществата

Децата би трябвало да се усещат осъществени и задоволени, с цел да не усещат потребност да протягат ръка към психоактивни субстанции. Когато това се случва, аргументите са разнообразни. При по-малките водещо е любознанието, само че и за справяне с проблемите. При по-големите причина за приложимост на такива субстанции е принадлежността към групата.

Това изясни, пред БНР-Радио София, Велислава Цанкова, психолог в Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите. При всеки човек, изключително при младите, е значимо да се почитат страстите на другите, да се оказва поддръжка, да се споделя.

Центърът работи по две национални стратегии, за предварителна защита използването на психоактивни субстанции - измежду възпитаници от 5. до 7. клас и за по-големите - от 8. до 11-и.

" Най-новите психоактивни субстанции не се управляват. Те са синтетични, по-евтини, само че провокират същия резултат. Непрекъснато се появяват нови и законодателството не смогва да ги добави в забранителния лист. Контролът постоянно е крачка обратно, по тази причина акцентираме на предварителната защита. И двете стратегии работят както с учениците, по този начин и с родителите ", добави Цанкова.

По думите ѝ психоактивните субстанции също водят до зависимости, както и използването на електронни устройства. Децата разчитат на интернет, с цел да научат повече по тематиката, само че в мрежата не всичко е правдиво - те би трябвало да се научат да ревизират и да разграничават същинската информация.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР