Децата са нешето бъдеще, но ние им го съсипваме в

...
Децата са нешето бъдеще, но ние им го съсипваме в
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Казийски, Стойчев и федерацията рекетират деца и родители!

Децата са нешето бъдеще, само че ние им го съсипваме в най-ранен стадий. Искаме да имаме мощен спорт и да участваме на огромни шампионати, само че съсипваме всичко в зародиш. Такъв е казусът в родния волейбол, с който ще ви срещнем в този момент, а по-точно - по какъв начин федерацията и някои от клубовете изнудват родители и деца. Или казано по различен метод - чиста проба корупция!

Става дума за два правилника, които се конфронтират, а родителите не са осведомени с него, защото се укрива от ръководителите. И се вади и размахва в случаите, в които нечие дете изиска да смени клуба си. Тогава се желаят и едни баснословни суми, за които ще ви разкажем.

Безумието започва с един идиотски устав

Правилникът е формиран 2017 година, изработен е от дребните клубове в опитите им да задържат подрастващите при тях. Целта е да се обвързват децата с клубовете, само че това не е методът. При навършване на 13 години, когато шефове и треньори видят дали детето става за нещо, се оказва, че то не може да мърда на никое място!

Представят си, че по този начин се прави огромен бизнес - очите им светят с доларово изражение, като в анимационните филмчета, а те към този момент виждат в нечие лице новият Матей Казийски. Това им е презумпцията - да изкарат едни пари.

Параграф 22

Когато поискаш преместиш детето си, тези деятели и радетели на волейбола могат да изкарват от теб в допълнение пари, без значение, че през този интервал си плащаш за екипировка, такси, лагери и така нататък И най-после се изисква една записка, която на никой не би трябвало действително, само че без нея не можеш да направиш нищо.

Когато едно дете е със статута на дилетант (в спорта опциите са три фен, дилетант и професионалист), който е мъчно понятен очевидно за шефовете във федерацията.

Оказва се, че и хората бъркат експерт с дилетант. На този ранен стадий от развиването на едно дете в спорта, родителите се подписват вместо него, до момента в който то не навърши 18 години.



В задачата се пита...

Как клубовете желаят тогава пари за трансфер, откакто детето няма контракт с тях?. Как тогава да го трансферираш, откакто то действително към момента не изкарва пари от спорта? На каква база?

В Закона за спорта е записано, че картотеката важи до края на спортно-състезателна година, т.е. с последния мач всичко завършва и можеш да отидеш умерено на друго място, град или тим.

Родителите действително дават единодушието си тяхното дете да се състезава за избран интервал, т.е. за една спортно-състезателна година, като респективно нямаш право да сменяш клуба през този интервал. А и не е етично.

В тази логичност картотеката има мощна позиция, само че да се обвързват едни деца като крепостни селяни до живот, не е редно. Защото по силата на този документ - в случай че му предложат професионален контракт, когато стане на 18, състезателят няма право да откаже!

Най-странното е, че има два правилника - за статута на състезателя и за прехвърлянията, които би трябвало да се разграничават и да оказват помощ, само че в същото време се конфронтират.

5 000 лв. за едно дете. Добре ли е?

Тези хора (разбирайте безумците във федерацията и в клубовете) желаят за едно 13-годишно дете 5000 лв.. В Закона ясно е написано, че детето е свободно да отиде в различен клуб, когато изиска. Проверено е - няма такова нещо във Франция, в Италия... Неморално е да искаш пари за дете!

Някъде децата упражняват в интервала сред 20:00 и 22:00 часа! В Драгалевци. Кога да се прибере това дете, да вечеря, след това да легне и да се наспи, а на другия ден да стане за учебно заведение в 6:30, примерно. Хората са недоволни от изискванията, които се оферират в някои школи. Решиш ли да преместиш детето - се изисква прословутата записка или... Или то стопира с волейбола, със спорта - обезверено и измъчено. Родителите също.



До откупиш бъдещето на детето си

По тази разпоредба за последните 5 години единствено едно дете е минало по този метод, законово, както е разказано в безумния устав. Всичко се прави под масата - диалози, договаряния, пари.

Родители желаят да си платят публично на федерацията, защото смятат, че е редно, с цел да изплатят детето си и да получат документ, че хлапето е свободно! Притиснати са, тъй като трудът му и техните старания другояче отиват по дяволите. Трансферната комисия няма отговорности със периоди да позволяват някакви такива " комплицирани " проблеми, защото на никое място не е посочено, че има период за това. Могат да ги гледат и след три години, т.е. да тупат топката.

Страх

Това е като Клирингова къща - даваш във федерацията, само че тези пари дали отиват в клубовете? Трябва това счетоводно да го създадат по някакъв метод и да извършат това заплащане. Страх ги е, неподготвени са и по тази причина няма придвижване по тези проблеми. Това е дословен рекет, Параграф 22. И си казваш - ще дам някой лев.

" Капалъ чарши " и рекет!

Пазарлъкът на един родител с федерацията почнал от 5 000 лв., по-късно мизата станала 2 500. Тогава индивидът решил да се поразрови из законите на България и да притисне търгашите, а след това някак... бележката се появила вълшебен във федерацията! Разбира се, сезирани през това време са Национална агенция за приходите, Агенция по труда, Агенция за отбрана на детето. А бележката е била написана от преди два месеца, само че през това време деятелите са го изнудвали!

Разбира се, не изкарали нищо, само че пък си спечелили във федерацията куп инспекции от другите инстанции, които ще продължат най-малко още няколко месеца.

В момента има още 30 деца, измежду които и национални състезатели, които са притискани и изнудвани с безумните драсканици и писаници на великите мозъци на волейбола. А в България несъмнено са стотици, които не знаят правата си, само че желаят да си сменят клуба, а в това време не престават да са изнудвани.

Лъжи, неистини, неистини...

От съществуването на тази разпоредба до ден-днешен нито един от клубовете не обяснява на родителите това, с цел да се подпише документ и да се удостовери, че са осведомени с тази разпоредба. А тя се размахва по-късно на стадий, когато се изиска промяна.

А прехвърлянията могат да стигнат до 20 000 или 30 000 лв. според от годините на детето и престоя му в даден тим. А в случай че е народен играч, тогава сумата става по две. Но във федерацията сигурно не мислят за националния тим.

Кой ще извади толкоз пари!? Статистиката демонстрира, че 98% от децата се отхвърлят преди да са навършили 18 години.

И още един проблем - момиче от 11-и клас, запаса в един клуб. Иска да отиде някъде да играе някъде, тъй като ще учи в Германия, където локалният университета има тим, в който я желаят. И е принудена да се запише в ученически клуб тук, където таксата на месец е 10 лв., само че отново не я пускат. Как ще даде този училищен клуб 5 000 лв.?

И какво се случва - федерацията прибира едни много положителни пари от страната, т.е. от нашите налози, а в това време клубовете взимат от Министерство на спорта, от общината, от родителите, които си заплащат всичко, а настрана начисляват тази такса за пренасяне от един в различен клуб. Допълнително финансиране с някой лев под масата.



Владимир Николов - президентът на Левски, също отхвърля пред други родители, че няма прехвърляния и това при ясното схващане, че от самото начало си е купувал играчи. " Нали си плащате таксите? Какви прехвърляния? ", споделил някогашният национал.

Нито един президент на клуб не изяснява, че има такава разпоредба и устав, а лъжат най-безочливо. И вески споделя " Не пердах се! ".

Единственият, който отваря дума за това и признава за съществуването на сходен проблем, е Сашо Попов - индивидът, който от години се мъчи да устоя и да държи над повърхността ЦСКА. Ето по този начин друго семейство схваща за този проблем. А родителите дори не допускат за неговото съществуване.

Нито Радо Стойчев го сподели, нито от Левски, които са едни от водачите у нас. Т.е. простата математика демонстрира, че двама от трима лъжат в очите.

Гледат на децата като ротативка, като касичка с мисълта: " Дали можем да го шитнем? " Няма никакъв морал, а кой какъв брой пари ще изкара, само че в същото време на никой не му пука дали детето се усеща добре и дали е щастливо.

Кошмарът " Стойчев - Казийски "

Тандемът сред Радостин Стойчев и Матей Казийски - треньор и играч, преди време водеше България към успехите във волейбола и хората им се радваха. Но в този момент нещата не са такива, а много пропищяха към този момент от двамцата, които основаха ВАСК - Волейболна Академия Стойчев и Казийски.

Разследването на Lupa.bg откри, че един родители са имал три диалога с Радо Стойчев, който доста желал тяхното дете да заиграе в неговия тим. Неистово.

И трите пъти някогашният народен селекционер изрично е декларирал, че при него има следната практиката: децата, които пожелаят да си тръгнат, могат да го сторят когато и да е. И това е казано непосредствено в очите им.

От тази година, от лятото, има всеобщо неодобрение от академията, защото там имат сериозен проблем с мениджмънта, и хората търсят разновидности децата им да изоставен. Техните тренировки, за които беше упоменато по-горе в текста, са от 20:00 до 22:00 часа, че даже и до 23:00 от време на време.

Над 20 деца желаят да се махнат! Но Стойчев и Казийски схващат доста добре, че в случай че тези деца си тръгнат, те към този момент нямат действително тим и единственото избавление е тази разпоредба, която стопира родителите и децата. Имало е случай, при който те са желали 36 000 лв. за дете за трансфер!? Кой ще даде толкоз пари у нас, където даже не се заплаща за одобрени състезатели.

На една конференция президентът на волейболната ни федерация - Любо Ганев, сподели: " Това не е наш проблем, да се оправят клубовете ".

Оказва се, че той май не прави разлика сред аматьорски и професионален спорт, тъй като добави: " Ако желаят да играят, бе! "

И си задаваме въпроса за какво България пада от Мексико? С тази цедилка, посредством която се отхвърлят доста деца, скоро ще падаме и от Тимбукту, тъй като ще е останала единствено плявата. Или децата към този момент ще са приели да играят за нечия друга страна, както направи Сесил Каратанчева, която отиде в Казахстан.

Хората, които сигурно са имали сходни проблеми в предишното - Любо Ганев и Владо Николов, в този момент не престават да работят по този метод и да работят както досега.



Назад във времето

През 2018-а имаше сходен проблем, за който се появи малко информация в медиите, само че си остана глас в пустиня. Родителите потеглиха на съд с федерацията, защото пет млади волейболни очаквания от Пловдив бяха лишени от опцията да практикуват обичания си спорт и да вземат участие в надпревари поради безумните наредби на българската волейболна федерация.

Тогава цялостен сезон петима гении на възраст към 14-15 години единствено упражняват без да играят, защото нямат право. До предходната година били част от Локомотив, само че решили да се трансферират във ВК Строител. Безумните наредби обаче вършат по този начин, че нямат опция да бъдат картотекирани и да вземат участие в надпревари. Което предиздвикало едно от децата да се откаже. Семействата на въпросните деца са завели дело против федерацията поради въпросните ограничаващи ограничения.

Според правилника на федерацията, в случай че едно дете желае да смени клуба си, би трябвало да показа в БФВ документ, удостоверяващ липса на каквито и да е отговорности към последния клуб, към който състезателят е бил картотекиран. В случай, че не се реализира съглашение и не се показа подобен документ, следва да се заплатят " компенсации " по цена, призната от БФВ, както следва:

За състезатели сред 13 и 14 години – 4 000 лева

За състезатели сред 14 и 16 години – 6 000 лева

За състезатели сред 16 и 18 години – 12 000 лева

За състезатели, навършили 18 години, които не желаят да сключат първия си професионален контракт със " личния " клуб – 12 000 лева

За състезатели, взели участие с националния тим в Европейски, Балкански или Световни шампионати, цената на плануваните компенсации е в двоен размер.

Не е ясно на какъв принцип е избрана цената – схемата й не е обществено оповестена и обоснована. Безумието може да се онагледи с един-единствен образец - в случай че от двама състезатели единият е упражнявал в клуба пет години, а другият – единствено две, и изискат да сменят клуба си, и на двамата ще бъде приложена идентична цена.

Толкова по тематиката. Засега...
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР