Децата от ромската общност в България са най-силно изложени на

...
Децата от ромската общност в България са най-силно изложени на
Коментари Харесай

Докладчик на ООН: Ромските деца в България са най-експлоатирани

Децата от ромската общественост в България са най-силно изложени на опасности от употреба. Това демонстрират наблюденията на специфичния докладчик на Организация на обединените нации Мод де Бор-Букикио, която в продължение на осем дни обикаля страната. Докладът й ще бъде подготвен през март следващата година.
В обаян кръг попадат ромските деца. Бедността и неналичието на обучение ги трансформират в евентуални жертви на употреба. Деца стават жертва на полово принуждение, на ранни бракове, на трафик на хора, на детска проституция, а страната няма централизирана база данни за тези закононарушения. До този извод стига специфичният докладчик на Организация на обединените нации, след срещи с редица институции, виновни за оправянето с тези проблеми, оповестява Българска национална телевизия.

" Условията на живот в ромското гето в Сливен ме изненадаха. Сякаш попаднах в друга ера. Ограничена жилищна повърхност за децата, изключителна бедност - това също е форма на принуждение по отношение на тях. ", споделя Мод де Бор-Букикио. По думите й едно от девойките, с които е говорила е жертва на полово принуждение. Тя й е разказало, че е останала с възприятието, че тя сама е отговорна за това, което ѝ се е случило. А насилникът е към момента свободен.

Все още чиновниците на Министерство на вътрешните работи и на съда не са задоволително готови за работа с деца-жертви. Недостатъчното съдействие сред другите органи, ангажирани със протекция на детето, продължава да е проблем за България, счита докладчикът.

Според Мод де Бор-Букикио липсва самостоятелен и регулярен надзор върху работата на центровете за настаняване на деца. Няма и механизъм, по който децата да потърсят помощ, в случай че са станали жертва на тормоз в тези центрове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР