Децата-бежанци са най-уязвими. Реално погледнато едва в последните месеци година

...
Децата-бежанци са най-уязвими. Реално погледнато едва в последните месеци година
Коментари Харесай

Отношението ни към бежанците: Надежда има, нагласите се променят

" Децата-бежанци са най-уязвими. Реално видяно едвам в последните месеци година има действителна смяна, която подсказва волята на страната нещата да се случат по различен метод за тях . Ние сме извънредно признателни на всички участници в Националния съвет за протекция на детето, които поддържаха концепцията да се сътвори Център за краткотрайно настаняване на непридружени лица, където да се поставят съответни грижи за тях, съгласно потребностите им. " Това съобщи заместител генералния шеф на БЧК доктор Надежда Тодоровска по време на състоялата се през днешния ден (7 март) кръгла маса на тематика " Децата бежанци и мигранти ".
На събитието беше показан стартиралият план на БЧК и ДАЗД " Да опознаем другия ", финансиран по фонд " Убежище, миграция и интеграция ".
По думите ѝ е значимо освен институциите да работят дружно, само че и обществото да одобри тези деца: " Едва ли 45 деца съставляват опасност за обществото и би трябвало да намерим метод те да бъдат признати, да могат да излязат на улицата без да ги е боязън, че ще им се случи нещо неприятно. Общо децата бежанци у нас са 316. "
Когато обществото знае тези числа, няма естествен човек, който да реагира по различен метод – несъмнено, че ще се погрижим обществото да бъде толерантно, не в думи и документи, а в разговор и се надявам, че този разговор ще бъде реализиран и в медиите.
Тодоровска означи, че " страната е мнението на обществото и ние като общество би трябвало да се променим, тъй като освен нормативните документи са тези, от които зависи нещо – значимо е нашето отношение. "
Проектът " Да опознаем другия " ДАЗД и БЧК сплотяват напъните си за отбрана на всяко дете, което се намира на територията на България без значение от неговата възраст, пол, вяра, степен на обучение и потребности, както и подкрепяне на техните фамилии при изразено предпочитание трайно да се открият на територията на България.
Нагласите в обществото се трансформират
За България негативните образци са доста: Елин Пелин, Широка лъка, Белене, само че вяра има – настройките се трансформират! Все още огромна част от обществото схваща разликата сред бежанци и стопански мигранти, само че единствено на доктрина. Липсва по-детайлно схващане за това кои лица се нуждаят от протекция. 50% от интервюираните считат, че България би трябвало да приема хора, бягащи от война и единствено 15% - хора, чиито права са нарушени. Това съобщи Мария Шишева от Върховния комисариат по бежанците към Организация на обединените нации.
По думите на Шишева страховете на хората се образуват главно от два фактора – стандарти, свързани с другата просвета и вяра на бежанци. Това, че те може да извършат закононарушение, че носят заболявания или че ще трансформират културно-религиозните вярвания. Има опасения, че ще вземат и работните им места.
Много по-силно е публикуван страха от разпространяването на културни традиции или религиозни вярвания, в резултат на това, че другите страхове не са се материализирали. Хората се въздействат от това, което се случва на процедура. От друга страна е обликът на бежанецът. Според множеството хора това не е човек, който може да способства за благосъстоянието на страната, а на нуждаещ се човек за сметка на локалното население, посочи още Шишева.
Според нея доста огромен % от хората виждат едно опълчване . Ако бежанците имат достъп до обществени услуги и финансова помощ, това неизбежно ще докара до това българските жители да имат по-малък достъп до съответните услуги. Някои виждат в тях спънка на пазара на труда. На локално равнище като цяло хората са склонни да одобряват бежанците като съседи или съученици, само че не и като ръководители или част от фамилията . Голям % от интервюираните показват подготвеност да оказват помощ на бежанците, само че не се считат за виновни и способни да вземат участие в процеса на интеграция.
Хората сред 31 и 50 години, живеещи в градовете и които са високообразовани, са най-позитивно настроени към търсещите протекция . Те склонни и да оказват помощ за интеграцията и точно те показват най-голяма информираност по тематиката.
Бежанците са обект на набези
Международната организация Terre des hommes, която работи взаимно с БЧК, регистрира усъвършенствания в работата с децата-бежанци във връзка с достъп до просветителната система, превоза до учебните заведения и образованието по български език. В същото време провокации остават - неналичието на занималня за деца от 0 до 7 години, неналичието на интеграционна стратегия в учебните заведения, като и неналичието на занимания за младежи и възрастни в и отвън центровете. Що се отнася до опазването на здравето, то към този момент всички непридружени лица имат персонални лекари и обезпечена здравна помощ в центровете, само че се регистрира дефицит на медикаменти, изключително на по-специалните от тях . Трудно се намира и персонален доктор за децата от 0-7 години.
За получилите бежански или филантропичен статут няма интеграционна стратегия, въпреки че от 2017 година насам са направени интеграционни профили на лицата, декларирали предпочитание да останат в страната. В бъдеще се възнамерява да се сътвори обща приспособена интеграционна стратегия.
Сериозен проблем, за който сигнализираха от Terre des hommes, са честите и многочислени набези над бежанци. Те се случват най-често към центровете за настаняване, най-много на спирката и наоколо до подлеза до РПЦ Военна рампа. На 5 март е било нападнато малолетно лице на спирка до център, а на 21 февруари е имало друго нахлуване над емигрант. Според специалистите има потребност от съответни и съответни ограничения, които да подсигуряват сигурността на търсещите протекция в региона към центровете.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Общество  Прокуратурата ще ревизира концесията на Прокуратурата ще ревизира концесията на " Юлен " в Пирин  Приет е Правилник за устройството и функционалностите на Инспектората по обучение Приет е Правилник за устройството и функционалностите на Инспектората по обучение  Промени в Граждански процесуален кодекс ще признават задгранични решения за заплащане на прехрана Промени в Граждански процесуален кодекс ще признават задгранични решения за заплащане на прехрана  Повишаването на заетостта на дамите е измежду целите в Плана за поощряване на равнопоставеността на половете Повишаването на заетостта на дамите е измежду целите в Плана за поощряване на равнопоставеността на половете  От 2019 година персоналните ни документи ще носят и електронна информация От 2019 година персоналните ни документи ще носят и електронна информация Интервю Още Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%
Извън тематиката с концесията на ски зоната в Банско, Общия устр...
Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа уп Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Предизвикват деца да творят на тематика " Въл...
Малки асеновградски художници ще получат късмет да покажат своя гений в рисуването. Малчуганите могат да развихрят въобржението си и да...
Правителството отдръпва Истанбулската конве... Управляващите уголемяват рамките на неиз... Прав(о) или не: Президентът (ВИДЕО) 10 техники за намаляване, които в действителност р... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 7 март
Овен През този ден не правете взаимни отстъпки с бизнес сътрудниците си. Не забравяйте, че общите старания ще допринесат и за вашите изгоди. Те...
Новото оръжие на Путин е предизвикало странни... Турското разузнаване изложи радиостанция з... Протестът на Българска социалистическа партия против Борисов - с крясъци... Млада жена е убита от приятеля си в София НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Симеонов похвали Борисов за ЧЕЗ, изкара...
Вицепремиерът Валери Симеонов похвали министър-председателя Бойко Борисов за решението държавното присъединяване в договорката с ЧЕЗ да бъде 34%....
Прокуратурата: Д-р Димитров е изстрелял ця... Парламентът отряза Българска социалистическа партия за референдум за Ис... Върбакова се хвали от Чехия: Парите за ЧЕЗ... Митът за братската съветска обич  www.expert.bg  С комерсиалните мита Тръмп самичък си нанася рани С комерсиалните мита Тръмп самичък си нанася р...  Европейски Съюз не дава привилегии на европейска територия за английския финансов бранш след Brexit Европейски Съюз не дава привилегии на европейска тери...  Прокуратурата ревизира концесията на ски зона Банско Прокуратурата ревизира концесията на ск...  Комисия за защита на конкуренцията ревизира банковия бранш Комисия за защита на конкуренцията ревизира банковия бранш  www.iwoman.bg  Митове за женското тяло по време на секс Митове за женското тяло по време на секс  Ирина Флорин се съблече гола на 57 (снимка) Ирина Флорин се съблече гола на 57 (сним...  3-те най-велики дами измежду зодиите 3-те най-велики дами измежду зодиите  Анелия издаде дали щерка й има корекции (снимки) Анелия издаде дали щерка й има корекции...  http://www.sportlive.bg  Касияс с огромна вест след мача с Ливърпул Касияс с огромна вест след мача с Ливър...  А вие пиете ли мляко заран? (СНИМКА 18+) А вие пиете ли мляко заран? (СНИМКА 18+...  СНИМКА: Летяща бутилка мина на сантиметър от главата на Роналдо СНИМКА: Летяща бутилка мина на сантиметъ...  Машината на Пеп. 7 върха във Висшата лига, които Сити може да счупи Машината на Пеп. 7 върха във Висшата л... Интервю Още Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%
Извън тематиката с концесията на ски зоната в Банско, Общия устр...
Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа уп Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Нови Най-четени Най-коментирани ЧЕЗ за изгорелия блок в Бойчиновци: Хората няма да заплащат сметки за то... 54 0 Ирина Флорин захвърли облеклата, снима се гола на 57 (СНИМКА)... 93 0 Откриха мъртвец на мъж сред Розино и Клисура... 63 0 Туск: Не желаеме да градим стена сред Европейски Съюз и Англия... 57 0 Излиза пародийна книга, въодушевена от туитовете на Тръмп... 60
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР