Десният блок в Швеция вероятно ще победи левицата на парламентарните

...
Десният блок в Швеция вероятно ще победи левицата на парламентарните
Коментари Харесай

Трус в шведската политика: крайнодесните станаха втора сила на изборите

Десният блок в Швеция евентуално ще победи левицата на парламентарните избори, само че отпред на този успех ще е крайнодясната групировка " Шведски демократи ".

Това сочат към този момент резултатите от вота в неделя при над 90% преброени бюлетини. Преимуществото на десните би било малко - 176 от 349 места в Народното събрание, а за левия блок ще останат 173. Предстои да се прибавят и гласовете от чужбина, след.

Подобен резултат обаче за пръв път би довел крайнодесните до позиция, в която директно вземат участие в ръководството на известната с демократичните си обичаи Швеция. Те печелят 17.5% от гласовете (първи са социалдемократите с 28.3), с няколко пункта повече от резултата си през 2018 година

Корените на партията могат да се открият в неонацисткото придвижване от средата на 90-те години. В последните 10-15 година " Шведски демократи " се пробва да се разграничи от национализма и даването на приоритет на " локалните ", бели шведи - в това число със съществени промени в управлението, откогато управлението бе поето от настоящия водач, Йими Окесон.

Всички против миграцията

Организацията обаче към момента има мощни антиимиграционни послания - засягащи " неевропейците " - и те ѝ помогнаха в миг, когато всички огромни партии се опитваха да употребяват тематиката предизборно.

Крайнодесните украсиха метровлак с цветовете си и надпис " Репатриационен експрес ", а в " Туитър " написаха: " Добре пристигнали с еднопосочен билет. Следващат спирка: Кабул. " И управлявалите до момента социалдемократи обаче заложиха на същата карта, откакто обвързаха растежа на престъпността точно с влезлите в страната, а министърът за имиграцията предложи в някои региони да има ограничаване за броя на жителите, които не са от скандинавските страни.

" Шведски демократи " са втора група и измежду служащите, и измежду държавните чиновници, и измежду бизнесмените и земеделците съгласно от екзит пол.

Трудна задача

Партията, свързвана със съпротивата против мултикултурализма и (все още) с " етнически чиста Швеция ", бе отхвърляна като вероятен сътрудник в шведското политическо пространство - допреди няколко години, когато " Умерените ", партия в дясната част на спектъра, я одобри за съдружник.

Sweden, national parliament election today:

With 6206/6578 districts counted, the right-of-centre opposition SD (ECR), M (EPP), KD (EPP) and L (RE) have 176 seats.

The parties S (S&D), V (LEFT), C (RE) and MP (G/EFA) that support Andersson as prime minister have 173 seats.
— Europe Elects (@EuropeElects)

В подмяна на това съдействие " Умерените " - които до момента бяха втора политическа мощ, само че са изместени от " Шведски демократи " - ще излъчат кандидат-премиер и това евентуално ще бъде водачът им, Улф Андерсон. Той се надяваше да разчита на други сътрудници за сформиране на държавното управление, а на крайнодесните - единствено за поддръжка в Народното събрание. С размянана на местата обаче тази задача наподобява сложна.

" Изглежда, ще има промяна на властта ", споделя Окесон, представен от " Ройтерс ". " Амбицията ни е да сме в държавното управление. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР