Десислава Иванчева остава в ареста, след като съдът не уважи

...
Десислава Иванчева остава в ареста, след като съдът не уважи
Коментари Харесай

Иванчева остава в ареста окончателно

Десислава Иванчева остава в ареста , откакто съдът не почете молбата за смяна на мярката за неотклонение. Основен мотив на съда е заплахата Иванчева да извърши друго закононарушение .

Чистото правосъдно минало, положителните характеристични данни, данните за здравния статус и филантропичните доводи не надвиват над заплахата от осъществяване на закононарушението.

Във връзка с това прокурор Тихомир Стоев изясни пред публицисти, че има данни, че Иванчева се е опитвала да трансферира отговорността за забавените преписки на заместник-кметовете и по този начин да се противодейства на тезата на прокуратурата.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Адвокат Марковски разяснява след правосъдното съвещание, че идната седмица следва отбраната да се запознае в цялост с материалите по делото, като и тогава ще зададе редица доказателствени въпроси към прокуратурата. Ходът на делото ще зависи от отговора на прокуратурата.

На този стадий не може да се навлиза в основни детайлности , съобщи Марковски и повтори тезата на отбраната, че доказателствата на прокуратурата приказват за една извънредно огромна операция, в която Иванчева е вкарана и подведена .

По думите му паричните връзки са единствено сред Дюлгеров и Ваклин, а самата Иванчева не е желала никакви пари от Ваклин.

Според Марковски единствено се основава усещане, че по това дело е работено доста . Въпреки това по думите му, Иванчева е показала неистови старания да вкара ред в хаоса, в който общината е работил а години наред

 Иванчева прави оценка: Два заболели мозъка си приказват
Иванчева прави оценка: Два заболели мозъка си приказват

Ръцете й не светели, отсече някогашния кмет на " Младост "

Припомняме, на 27 юни Състав на Специализирания углавен съд остави в ареста Иванчева. Аргументите на отбраната бяха здравословните проблеми на арестуваната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и съществуването на микроаденом.

Припомняме, Десислава Иванчева беше определена безапелационно за кмет на столичния регион " Младост " като самостоятелен претендент през ноември 2016 година. Тогава тя завоюва 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше задържана показно на бул. " Васил Левски " в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лв., които тя взела като рушвет съгласно прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше арестувана и заместничката ѝ в " Младост " Биляна Петрова. От ръцете на двете дами бяха взети натривки, тъй че да се дефинира дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите към ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което провокира вълна от отвращение по отношение на метода, по който тя е арестувана. Излязоха и изказвания на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика юрист в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде детайлности по случая. Тогава той съобщи, че Десислава Иванчева е изнудвала " в житейски смисъл " и други хора. Тогава Гешев съобщи също, че при ареста всички " светнали като коледна елха ", визирайки натривките по ръцете на арестуваните.

На 18 април се състоя и митинг в отбрана на Иванчева. Пред постройката на Съдебната плата протестиращите обявиха, че директната народна власт е била задушена, тъй като кметицата на столичния регион " Младост " е определена по законен метод от хората, а карцерът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще стартира следствие за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата оповестиха, че не е разпоредена и не се прави каквато и да е инспекция на дейностите на наблюдаващите прокурори и проверяващите органи по досъдебното произвеждане, по което обвинена е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата изиска непрекъснат арест за кметицата. По време на правосъдното съвещание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя съобщи, че не е взимала рушвет и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В последна сметка съдът реши тримата арестувани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашният кмет на региона Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април ръководителят на Комисията за нелегално добито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев съобщи, че карцерът на Иванчева е бил постоянен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе дефинитивно решение да остави за непрекъснато в ареста тримата арестувани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева редовно е бавила преписки освен на Ваклин, само че и на други вложители.

На 27 април бранителят на Иванчева Марин Марковски съобщи, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се употребява за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. Самата Десислава Иванчева съобщи, че протичащото се е принуда.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата изиска от спецсъда да в профил Иванчева като кмет на столичния регион " Младост ", откакто стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на " Младост " Румен Русев, който е един от главните очевидци против нея. Иванчева също по този начин подписала от ареста, че назначава пиара на региона Петър Кърджилов за зам.-кмет на " Младост ".

От прокуратурата поясняват, че обстоятелството, че Иванчева желае да ръководи общината, въпреки и да е арестувана за непрекъснато, е рисков казус, както и предизвестие към свидетелствалите против нея хора от администрацията в " Младост ". Наблюдаващите прокурори взеха решение, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, тъй че да отдръпна показанията си.

На съвещанието на Спецсъда магистратите взеха решение да отстранят Иванчева от служба. Решението беше обжалвано пред Апелативният профилиран съд.

Според кметицата на " Младост " обаче е на мнение, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а дейностите на прокуратурата целели " политическото ѝ заличаване ".

Тогава Иванчева съобщи, че протичащото се е принуда. По думите ѝ няма доказателство, което да потвърждава, че те са отговорни. " Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за конференция ", означи Иванчева и добави, че това е политическа офанзива, която не би трябвало да бъде подкрепяна от съда.

На съвещанието на Апелативния профилиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценяват дали Иванчева да бъде отстранена, взеха решение да провиснал на Иванчева и Петрова 3-дневен период, тъй че двете да се срещнат с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били много обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на съвещанието Иванчева употребява наличието на медиите и отсече: " Няма такава страна, няма такова правораздаване... Абсолютно е нагласено, както сподели Марковски - Ако има правораздаване, ние сме китайци ".

Кметицата също по този начин изиска на нейно място в община " Младост " да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи идеята " Зелен Младост ".

Междувременно обаче стана ясно, че след двучасов спор Столичният общински съвет е избрал точно Румен Русев за изпълняващ длъжността областен кмет на " Младост ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР