Десетки цивилни са убити от касетъчни бомби, които Русия е

...
Десетки цивилни са убити от касетъчни бомби, които Русия е
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл: Русия е използвала касетъчни бомби в Украйна


Десетки цивилни са убити от касетъчни бомби, които Русия е употребила в Харков, настояват от правозащитната организация “Амнести интернешънъл ”. Разследват се общо 41 набези. Обвинения има и против Украйна.

Касетъчна бомба

От " Амнести интернешънъл ” упрекват съветските въоръжени сили за осъществяване на десетки в украинския град Харков. Според правозащитната организация съветските военни са употребявали касетъчни бомби в региона, в резултат на което са починали десетки цивилни. Този вид оръжие е неразрешено с интернационален контракт. Повече от 100 страни към този момент са членове на Конвенцията против касетъчните муниции, която влезе в действие през 2010 година, в това число Германия. Русия и Украйна обаче не са подписали конвенцията.
Редакцията предлага
" Хора са били в домовете си, по улиците, по детските площадки с децата си, до момента в който са почитали паметта на починалите си близки на гробища, до момента в който са се редили за филантропична помощ, до момента в който са пазарували ”, разяснява Янин Улмансиек от немския офис на " Амнести интернешънъл ”.

Искания за съд и компенсации

Правозащитната организация упреква Русия, че от началото на войната в Украйна и неуправляеми ракетни снаряди в жилищни региони и към детски площадки. Отговорните за тези набези би трябвало да бъдат изправени пред съда, а потърпевшите и роднините на жертвите би трябвало да бъдат обезщетени - упорства Улмансиек.

" Амнести интернешънъл ” проверява общо 41 набези, при които са убити минимум 62 души и са ранени минимум 196. През април и май членове на организацията разговаряха със 160 души в Харков, в това число

Според правозащитната организация украинските войски също постоянно са правили набези от жилищни региони, излагайки на риск живота на цивилните там. " Това е нарушаване на интернационалното филантропично право, само че по никакъв метод не оправдава повтарящите се безразборни набези от страна на съветските войски ", обявиха от " Амнести интернешънъл ”.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР