Десетки руснаци се събраха неотдавна на централен площад в сръбската

...
Десетки руснаци се събраха неотдавна на централен площад в сръбската
Коментари Харесай

От началото на войната в Украйна около 200 000 руснаци са се преместили в Сърбия

Десетки руснаци се събраха наскоро на централен площад в сръбската столица Белград, с цел да осъдят войната на съветския президент Владимир Путин в Украйна. Те издигаха фотоси на политически пандизчии от родината си.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9249
От другата страна на площада билборд популяризира съветското пропагандно издание RT, което започва онлайн портал за вести в страната, само че е неразрешено другаде в Европа. Героични портрети на Путин  украсяват сувенирни тениски и чаши за кафе или са изрисувани по градските стени.  Тези спорни облици отразяват комплицираните и деликатни връзки в наши дни сред Русия и Сърбия, коментира  Асошиейтед прес.

Сърбия е най-близкият съдружник на Москва в Европа, двете страни имат исторически, религиозни и културни връзки. Русия поддържа претенциите на Сърбия за нейната някогашна област Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година с поддръжката на Запада. А Сърбия отхвърля да наложи наказания на Москва поради нахлуването в Украйна. В същото време Сърбия декларира, че желае да се причисли към Европейския съюз.

 Хиляди руснаци дойдоха в Сърбия през миналата година, като доста от тях търсят нов живот в братската страна, свободна от потисничеството на Кремъл.  

От началото на войната против Украйна към двеста хиляди руснаци са избягали да живеят в Сърбия. Те провеждат протестни акции против Путин, откриват нови компании и подвигат равнищата на наемите в Белград, оповестяват международните медии. 

Принципно държавното управление в Белград осъди експанзията на Русия в Украйна, само че Сърбия не поддържа глобите против режима в Москва, въпреки в последно време президентът Александър Вучич да дава сигнали, че  въпреки всичко страната му може да се причисли към глобите. Славянският език и общата православна религия са база за близостта на огромна част от сръбското общество с Русия, а и надалеч освен крайната десница в балканската страна поддържа неприкрито войната на Путин, отбелязва ДПА.

От началото на войната против Украйна десетки хиляди руснаци са разкрили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е записала над хиляда нови компании, чиито притежатели са съветски жители. Повечето от тях са в IT-сектора. Много руснаци избират Сърбия, тъй като е от дребното страни, които пускат съветски жители без виза. Наред обаче с необятно публикуваната русофилия, в Сърбия има и доста хора, които изпитват надълбоко омерзение към всичко, обвързвано с някогашния Съветски съюз, отбелязва ДПА. 

Освен това доста сърби виждат, че преселниците от Русия въздействат на цените на жилищния пазар. " Ще окупират ли руснаците Белград ", попита булевардното издание " Блиц " напролет на предходната година. В обявата се споделяше, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват доста от цената. А съгласно брокери на недвижими парцели, наемите в сръбската столица към този момент са двойно по-високи, в сравнение с преди началото на войната в Украйна. Цените на наемите на офиси също се покачиха доста.

Сръбската национална самолетна компания Air Serbia  продължава да лети до Русия и след началото на съветската инвазия в Украйна. Представители на Европейски Съюз и Украйна насочат рецензии по този мотив и към този момент нееднократно приканиха Белград да затвори небето си за съветски самолети и да анулира полетите до Русия. Сърбия е една от дребното страни, предлагащи директни въздушни връзки на руснаците. 

" Тук, в Белград, не ни възприемат враждебно, а това значи доста “, сподели Анастасия Демидова, представена от АП, която е пристигнала в балканската страна от Москва преди три месеца.  " Говорих с доста сърби тук и с други чужденци. Когато ме питат „ какво правиш тук “, аз споделям: " Ние сме срещу Путин и за демократична Русия и явно сме срещу войната в Украйна “, съобщи тя пред Асошиейтед прес.  Други споделят, че са избягали, с цел да избегнат готовност в армията или тъй като западните наказания са навредили на бизнеса им или са им лишили работните места.  

В резултат на това можете да чуете съветски да се приказва на всички места в Белград, град с към два милиона поданици, написа Българска телеграфна агенция.

Изникнаха съветски заведения за хранене и питейни заведения. Частните съветски предприятия се множат като гъби, изключително в ИТ бранша.  Това припомня на някои тук за вълната от руснаци, бягащи от болшевишката гражданска война през 1917 година, а доста от тези, които остават в Сърбия, оставят своя отпечатък върху нейната просвета и изкуство, показва АП.  

Тези модерни руснаци обаче поддържат връзки с родината си, в това число финансови връзки, посочва  историкът Алексей Тимофеев. За разлика от своите прародители, сподели той, те не могат да продължат на Запад поради глобите и към момента се нуждаят от визи, с цел да пътуват до по-богатите страни в Европа.  " Те не са избрали тази страна, а са пристигнали тук, тъй като тя е единствената, която ги желае “, добави Тимофеев.

 Новодошлите споделят, че към момента усещат мощното въздействие на Москва, изключително що се отнася до утвърждението на сърбите за Путин, посредством медии като RT.  

Западни чиновници ускориха в последно време натиска върху президента Вучич да направи съдбоносен завой от Москва, в случай че Сърбия желае да се причисли към Европейски Съюз. Те се притесняват, че Русия може да провокира проблеми на Балканите посредством свои подставени лица, с цел да отклони част от интернационалното внимание от Украйна.  Неотдавна съветската частна военна група Вагнер пусна реклами в канала на сръбски език на RT, набирайки сърби да се бият в Украйна. За сърбите е нелегално да вземат участие в спорове отвън страната, макар че към дузина се причислиха към подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014 година  

Притежаваната от обвързвания с Путин олигарх Евгений Пригожин, групата Вагнер, пое  дейна роля в Украйна и също по този начин изпрати свои наемници в няколко африкански страни. Миналия месец съветникът в Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шоле организира диалози с президента Александър Вучич, с цел да изрази угриженост по отношение на дейностите на Вагнер в Сърбия, отбелязва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР