Десетки пловдивчани от всички възрасти посетиха през уикенда интерактивната изложба

...
Десетки пловдивчани от всички възрасти посетиха през уикенда интерактивната изложба
Коментари Харесай

Деца и родители твориха „книжки-брошки“

Десетки пловдивчани от всички възрасти посетиха през уикенда интерактивната галерия „ Книгата – От камъка до пиксела “, ситуирана до Младежкия център на Гребната база. Тя показва забавни обстоятелства, свързани с развиването на изкуството на книгата през другите исторически интервали – от Античността до през днешния ден, увлекателно разказани в просветителни табла в няколко модула. Част от фотографиите към текста, снабдени с QR кодове, препращаха любознателните гости към Уеб приложение и посочваха добавена действителност. В изложбената част бяха показани модели, които показват изцяло достоверни, работещи технологии от предишното, мостри и макети, направени посредством синтез на типичен и съвременни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране. Посетителите имаха опция и да разлистят неповторими издания на книги, експонирани в изложбата, които онагледяват развиването на изкуството на книгата – като хартия, щемпел, оформление, направа.



Различни демонстрации на забавни техники за шиене на книга и подвързия демонстрираха  в креативните работилници художниците Аделина Васева, Калина Илиева, Мария Неделчева и Александър Гьошев. Голям интерес и раздвижване провокира работилницата, в която децата и техните родители участваха наедно в изработката на дребни книжки-брошки, които се сглобяват по скица с подшиване в цвят по желание. Изработени от специфична хартия и подвързия, след намокряне, те се трансформират в материя, наподобяваща кожа.

Автор на плана „ Книгата – От камъка до пиксела “ е пловдивската Фондация „ Про Либрис “.  Той ще бъде показан в 4 следващи години. Всяка година тематиката на изложбата ще е друга. Темата за 2022г. е „ Книжно тяло и подвързия “.  Следващите издания ще са отдадени на  „ Калиграфия “, „ Илюстрация “ и „ Печат “.

Изложбата гостува два поредни уикенда в открити пространства, дружно с креативните работилници. На 13 и 14 ноември тя бе позиционирана в регион „ Тракия “ пред книжарница с задача „ Надежда “, а  на 19 и 20 ноември – до Младежкия център на Гребната база.



В момента се мисли за уместно място за нейното експониране през зимния сезон, тъй че да продължи да бъде дейна, а децата и подрастващите да могат да се включват в разнородни креативен работилници. Една от задачите на Фондация „ Про Либлис “ е създаването и присъединяване в планове, насърчаващи основаването на художествени обекти в региона на графичните изкуства и изследователска активност. Проектът „ Книгата – От камъка до пиксела “ се реализира с поддръжката на община Пловдив като част от Културния календар на града.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР