Десетки пловдивчани излязоха тази сутрин пред блока си, за да

...
Десетки пловдивчани излязоха тази сутрин пред блока си, за да
Коментари Харесай

Жива верига блокира строителни дейности в Кършияка

Десетки пловдивчани излязоха тази заран пред блока си, с цел да спрат строителните действия по създаване на паркинг и местенето на детска площадка в карето на ул. „ Тича” и ул. „ Брезовска”. Хората направиха жива верига пред камионите.

Вчера кварталът осъмнал с ограждения на някогашната детска площадка и част от зелените площи, а живущите настояват, че не са били предизвестени, че ще се правят каквито и да е действия в региона. Моментално те са поискали от регион Северен пояснение какво следва да бъде направено в зоната. Получили са отговор, че актуалната детска площадка ще бъде преместена в непосредствена непосредственост до един от жилищните блокове, защото на мястото ѝ по утвърдени проекти и регулация е отредено да бъде построен паркинг.



„ Категорично срещу сме цялата зелена повърхност и детската площадка да бъдат премахвани, с цел да се прави паркинг. Да, преди към година ние сами поискахме да бъдат сменени оборудванията в актуалната детска площадка, само че тогава никой не ни предизвести, че тя ще бъде премествана. Едва в този момент разбираме, че е планувано тук да се прави паркинг, а местенето на площадката сега значи, че това ще се случи в най-бързи срокове”, съобщи пред TrafficNews домоуправителката Николета Петкова.

Тази заран хората направиха жива верига и не позволиха камионите да влязат, с цел да се продължат дейностите по създаване на новата площадка. На място пристигнаха и специалисти по строителен надзор от регион Северен, както и полиция. Експертите от Северен обявиха, че сега се прави само създаване на нова детска площадка, а не на паркинг, каквито са изказванията на живущите.



„ В момента има отворена строителна площадка за създаване на оборудване за игра на деца. През 2020 година е утвърден Подробен организационен проект, от който е видно, че се възнамерява да бъде построен паркинг на мястото на съществуващата детска площадка. Затова при подмяната ѝ ние сме длъжни да я преместим в зоната, планувана за съответните уреди. Подробен устройствен план е влезнал в действие и живущите не са го обжалвали. Планът за създаване на паркинг е на община Пловдив, само че все още няма да се пристъпва към строителство”, съобщи старши специалистът по строителен надзор Нела Моллова.



Живелите на карето в Северен към този момент приготвят и подписка, с която се афишират срещу построяването на паркинг в зоната. Те са обезпокоени, че ще бъдат изсечени всички дървета сред двата жилищни блока, ще бъде отстранена цялата зелена повърхност и улиците към блоковете ще се трансфорат в скоростни пътища. От регион Север обаче бяха безапелационни, че нито едно дърво не е било отстранено и че продължава да се измества тематиката на дебата от основаване на нова детска площадка до проект, който е заложен в Подробен устройствен план, само че не е ясно по кое време ще бъде осъществен.

Хората са безапелационни, че ще си търсят правата. Според тях отреденото място за нова площадка не е уместно, защото се намира на слънце в непосредствена непосредственост до жилищния блок. Въпреки няколко предизвестия от страна на представителите на Министерство на вътрешните работи хората да не попречват законни действия, те са безапелационни, че няма да правят отстъпка.









Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР