Десетки хора се събраха в Столичната библиотека, за да разберат

...
Десетки хора се събраха в Столичната библиотека, за да разберат
Коментари Харесай

Пътят към Антарктида“, или защо леденият континент е мечта за учени и романтици

Десетки хора се събраха в Столичната библиотека, с цел да схванат за какво Антарктида – най-студеният, най-високият и най-труднодостъпният континент на планетата, е фантазия за толкоз доста учени, само че и за романтици. Техни водачи в пътуването към ледения континент са гл. ас. доктор Гергана Георгиева и физикът Васил Груев, които са посещавали нееднократно това неизмеримо място, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Пътят към Антарктида “ е първата обществена лекция за 2024 година от лекторията „ Светът на физиката – на живот “.

Гл. ас. доктор Гергана Георгиева, учител в Катедра „ Метеорология и геофизика “ на Физическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, описа пред БГНЕС, че с сътрудника ѝ са подготвили много фотоси. „ Основно това, което ще разкажем, са нашите прекарвания по време на експедициите, научните задания и планове, които реализирахме там. Аз съм сеизмолог, тъй че аз ще приказвам за сеизмологичната част. А Васил Гурев, тъй като има доста по-богат опит с пътуванията до Антарктида, ще опише много неща от откриването на континента, също по този начин неговата част от проучванията по плановете, малко сантиментални мемоари и нови неща “, сподели тя.

Сеизмологът разяснява и каква е сеизмологичната картина на Антарктида. „ Южни Шетландските острови са много дейни. Те са рифтова зона, което допуска съществуване на много усилена вулканична активност, което пък допуска от единствено себе си и много висока сеизмичност. Наблизо, на към 40 км, се намира интензивният вулкан Дисепшън – ние имаме сеизмична станция, която работи целогодишно от 2020 година “, изясни гл. ас. Георгиева и добави, че първата апаратура е от 2016 година

Тя съобщи, че има извънредно доста регистрирани трусове, както и източници, които не са изучени. „ Това е много забавно, продължаваме да работим “, добави сеизмологът.

Най-силното земетресение е записано през 2020 година „ През 2020 година имаше две трусове с магнитуд към 7, които бяха малко по-далече, на север от остров Кинг Джордж. А другояче в региона към базата 2021 година имаше земетресение с магнитуд 5. Не сме го усетили. Това са данни, които са от международните центрове “, сподели още гл. ас. Георгиева.

Тя разказа първата си експедиция като много забавна. „ Не, че другите не са, само че първата е постоянно особена, тъй като е нещо ново. Когато се прибрах се усещах по този начин, все едно съм била на Луната – хем сме близо, хем сме надалеч. Тогава нямаше и връзки доста лесни. Сега при последната, към този момент пета, се усещах като вкъщи си “, показа Георгиева, като означи, че това е възприятие, което множеството антарктици разказват.

Васил Гурев, физик в Катедра „ Атомна физика “ на Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, сподели пред БГНЕС, че фантазията за българска база на Антарктида се ражда преди повече от 32 – 33 години по концепция на Христо Пимпирев. „ Тази фантазия беше сложна, красива. Минаха няколко години, до момента в който имаше първи триумф. И една дребна къщурка през април месец 1988 година се яви на един необитаем бряг на остров Ливингстън “, описа той и уточни, че в продължение на две, три години е имало проблеми, само че през 1993 година е възобновена и се основава втората българска антарктическа експедиция, като от този момент до момента всяка година има българско наличие на Антарктида.

Българската база живее и се развива, и се радва на огромни триумфи. „ Миналата година една наша отколешна фантазия – да имаме личен транспортен съд, с който да стигаме на Антарктида, към този момент се осъществя. А тази година има към този момент съвсем издигнат нов лабораторен корпус – доста съвременен, доста хубав “, акцентира физикът.

Той уточни, че българите, които са работили на Антарктида през годините, са били запалянковци и са създали доста при сложни условия.

Гурев изследва ледниците. „ Континентът Антарктида е по-голям от Европа. Ние нормално го виждаме на картата на света ниско долу и нямаме действителна визия. Антарктида е най-високият континент “, изясни той и добави, главната част на континента е лед, като дебелината му на някои места доближава 4300 м.

90% от всичкия лед на планетата, надлежно и прясната вода, са на Антарктида. „ Ледниците се движат. Кое ръководи процесите в тях – това са неща, които са и забавни, и значими. Тези елементи от ледниците, които са в периферията извънредно в Антарктическия полуостров, където наоколо е и нашата база, са извънредно чувствителни към климатичните промени и следенето на динамичността в развиването на ледниците дава значима и скъпа информация за климатичните промени в района “, сподели физикът и добави, че в този смисъл проучването на ледниците е доста значимо.

Около 20% се е повишило равнището на Световния океан от началото на предишния век. „ Това е точна число. Но оттук насетне има прогнози. Лошата прогноза е, че океанът до края на 2100 година би могъл да се увеличи с метър и половина, след още 200 година с 5 м. “, означи Гурев и изясни, че ужасяващото е, че в случай че до 2300 година има 5 м по-висок Световен океан, това са десетки градове, които ще бъдат залети.

Според него е несъмнено, че това е нещо, което човечеството не би позволило да се случи, само че е значимо да се „ уплашим в точния момент “.

Средногодишната температура в Ледения купол на Антарктида е минус 56 градуса. „ На станция Восток е измерена температура минус 88,3 градуса “, описа още Гурев.

Физикът посочи, че единствено на Антарктическия полуостров има към 140 ледника. „ Установено е, че към 90% от тях понижават част от своята маса, до момента в който другите 10% имат друго държание. Поведението на ледниците е много самостоятелно, зависи от ужасно доста неща “, съобщи още той и заключи, че поради това е значимо да се изследват колкото се може повече ледниците, с цел да се вършат по-точни прогнози за бъдещето. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР