Десетки хора бяха ранени при сблъсъци между враждуващи еритрейски групи в Израел

...
Повече от 100 души бяха ранени при сблъсъци между враждуващи
Коментари Харесай

Повече от 100 души бяха ранени при сблъсъци между враждуващи групи протестиращи от Еритрея в израелския град Тел Авив, като полицията стреля предупредително във въздуха да разпръсне демонстрантите.

Сражението избухна в събота, след като стотици еритрейци, критикуващи своето правителство, се приближиха до място, където се провеждаше проправителствено събитие.

Протестиращите пробиха полицейските бариери и разбиха прозорци на полицейски и други коли, както и прозорци на близки магазини, съобщи вестник "Аарец". Те също успяха да влязат в залата близо до посолството на Еритрея и да разбият столове и маси.

Кореспондентът на Ал Джазира Пол Бренан, репортаж от окупирания Източен Йерусалим, каза, че полицията не е предвидила интензивността на избухналото насилие.

„Демонстрантите успяха да пробият бариерите доста бързо. Наложи се полицията да отговори със сълзотворен газ и шумови гранати. Имаше течащи битки между демонстрантите и полицията в екипировка за борба с безредиците“, каза той.

„Най-малко 30 полицаи бяха ранени при сблъсъците“, каза Бренан и добави, че има въпроси дали полицията е можела да реагира по-добре.

Президентът Isaias Afwerki, на 77 години, управлява Еритрея, откакто получи независимост през 1991 г. Асмара никога не е провеждала избори. Политическите партии са забранени, а свободата на изразяване и пресата са силно ограничени.

Няма нито парламент, нито независими съдилища или организации на гражданското общество. Освен това има строга задължителна военна служба и система на принудителен труд, от която много еритрейци бягат в чужбина.

Антиправителствените демонстранти преди това поискаха от полицията да отмени проправителственото събитие, организирано от посолството на Еритрея, което те обвиняват, че се опитва да ги наблюдава и проследява.

„Има силни разногласия сред близо 20 000 еритрейци, базирани в Израел. Критиците на режима го описват като Северна Корея на Африка“, каза кореспондентът на Ал Джазира.

„През 2019 г. поддръжник на президента беше намушкан и бит до смърт в Тел Авив от трима души, които са противници на президента.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР