Десетки хиляди хора излязоха в центъра на Белград снощи за

...
Десетки хиляди хора излязоха в центъра на Белград снощи за
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Сърбия срещу насилието, с искане за оставка на управляващите

Десетки хиляди хора излязоха в центъра на Белград нощес за трети път този месец, с цел да стачкуват против насилието и с искане за оставка на ръководещите след двете всеобщи стрелби, при които бяха убити 18 души, оповестяват белградските медии.
Протестът, проведен от част от опозицията, упорства за промяна на членовете на регулаторния орган за електронни медии, на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич, шефа на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин, както и да бъдат закрити медиите, които съгласно уредниците популяризират ненавист, принуждение и боязън. Едно от новите претенции на снощния митинг е оставка на сръбския президент Александър Вучич, отбелязва организация Танюг.
На 3 май в учебно заведение в Белград младеж умъртви с револвера на татко си осем възпитаници и охранител и рани още седем души. По-късно момиче умря от раните в главата. Ден по-късно двадесетгодишен юноша стреля случайно по хора в две села южно от Белград, като умъртви осем души и рани 14. Депутатът от опозиционното придвижване „ Да не давим Белград “ Джордже Павичевич оцени нощес митинга като „ феноменална демонстрация на недоволството на жителите от това, което се случва в страната “, осведоми организация Бета.
Протестът продължи към осем часа, а участниците в него блокираха центъра на Белград и два моста. Последните манифестации на съпротива са едни от най-големите в Сърбия, откогато всеобщи демонстрации доведоха до свалянето от власт на тогавашния сръбски водач Слободан Милошевич преди повече от две десетилетия, отбелязва Франс прес.
Същевременно в град Панчево, на север от Белград, имаше контрапротест, на който участваха хиляди последователи на Александър Вучич, пред които той акцентира, че на власт в Сърбия може да се пристигна единствено посредством избори.
В сръбския парламент през вчерашния ден министър председателят Ана Бърнабич съобщи, че след двете убийства на процедура има пряк опит за дестабилизация на Сърбия от страна на задгранични служби и повтори, че в Сърбия няма да има смяна на властта без избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР