Десетки граждани се събраха в почивния ден за заупокойната молитва,

...
Десетки граждани се събраха в почивния ден за заупокойната молитва,
Коментари Харесай

СДС настоява за обективно изучаване на комунистическия режим

Десетки жители се събраха в почивния ден за заупокойната молитва, с която е почетена паметта на жертвите от комунистическия режим. Тя бе отслужена пред паметника, който се намира в градинката против Апелативния съд в Бургас.

По традиция нейни уредници са Съюз на демократичните сили, които дълги години водиха битка за основаване на паметника, както и Съюзът на репресираните от комунизма. Денят за респект към жертвите е 1-ви февруари, само че тъй като датата е през работната седмица, Бургас го означи в събота.

" Когато историята на един народ бъде отнета, първото потомство, родило се по-късно, е навалица, а второто към този момент става стадо. Ние не желаеме българският народ да бъде стадо. Затова изрично гледище за проучване на цялата истина ", декларира членът на НИС на Съюз на демократичните сили Тошко Иванов.

" Има закон, който признава комунистическия режим за незаконен. Парламентарната асамблея на Европа сложи знак за тъждество межди фашизма, националсоциализма и комунизма, само че към момента в България хората се отнасят толерантно към този човеконенавистен строй. Учудваща е за мен толерантността както във връзка с близкото минало, по този начин и към паметниците на тоталитарния режим. Трябва да преминем този стадий и да ги сложим в една експозиция, а който желае може да върви и да им се кланя ", декларира Иванов.

Според него и съгласно ръководителя на Съюза на репресираните в Бургас доктор Андрей Найденов реакцията на Българска социалистическа партия с " шумната " минута безмълвие в Народното събрание на 1-ви февруари е посочила обвързаността на Българска социалистическа партия към режима.

" Вместо да се отрекат от това незаконно минало, те не престават да го толерират, което е доста тъпо. Успешните народи са тези, които, въпреки да са претърпели такива режими, са се отърсили, претърпели са катарзис и не изпитват носталгия към тях. Представете си в този момент в Германия улиците да са окичени със свастики или с хитлеристки знаци. Ще го толерират ли това самите германци и въобще всички? А сега освен Бургас, а цяла България е изпълнена с комунистически знаци ", добавя Иванов.

Той споделя, че против построяването на паметника на жертвите на комунизма е имало опозиция 27 години както в Общинския съвет, по този начин и в обществото. А задачата на този монумент е хората, които не знаят къде са гробовете на техните близки, да могат да ги почетат, да възпламенят свещ и да им поднесат цветя.

Според него е извънредно време обществото да не се съмнява дали режимът е бил добър или неприятен.

" Комунистическият режим е разгласен за незаконен. Тъй като сме правова страна дано не подлагаме под подозрение добър ли е бил или неприятен. Истинската българска история би трябвало да бъде изучавана обективно. Когато историята на един народ бъде отнета, първото потомство, родило се по-късно, е навалица, а второто към този момент става стадо. Ние не желаеме българският народ да бъде стадо. Затова изрично настояваме за проучване на цялата истина и всички да знаят какви са били закононарушенията на този режим ", добавя Тошко Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР