Десетки детски площадки във Варна все още чакат своя ред

...
Десетки детски площадки във Варна все още чакат своя ред
Коментари Харесай

Имат ли място старите и опасни детски площадки във Варна?

Десетки детски площадки във Варна към момента чакат своя ред да бъдат актуализирани и съобразени с условията за сигурност. Докато това стана рискът, който основават съществуващите уреди, става все по – огромен. На голям брой места в разнообразни региони на града могат да се видят кътове за игра с амортизирани железни пързалки с наслойка и дупки, тежки железни люлки със стърчащи болтове, циментова настилка и плочки в неприветлив тип. Макар и по този начин изглеждащи, площадките за игра са си площадки за игра за децата, и макар положението си са притегателна мощ за тях. С всяко детско посещаване заплахата от случай е голяма.

Съоръженията по никакъв метод не покриват условията за сигурност, заложени още през 2009 година. В същото време обаче тези площадки за игра не престават да стоят непокътнати. Опитите да бъдат закърпени напълно не понижават рисковете. За мнозина родители най – удачното решение е всички рискови уреди просто да бъдат отстранени, с цел да се предотврати бъдеща покруса.

Според Наредбата за изискванията и реда, за устройството и сигурността на площадките за игра всички уреди в страната трябваше да бъдат приведени във тип, тъй че да покрият условията й, до 31-ви декември 2013 година.

Сред условията са настилката да е ударопоглъщаща – гумирана, дървесни кори, пясък, в някои случаи даже и трева. Няма условие за височината на пързалките, само че оптималната височина на рухване, т.е. платформата, от която се потегля, е три метра.

Не единствено счупените уреди съставляват заплаха, има доста детайли, свързани със заклещване, с точки на порязване и прочие Дори при чисто ново и изрядно оборудване може да се случи случай.


Действително изчезнали детайли има и по новите детски площадки. Счупени загради или бордове, без които дете може напряко да полети от огромна височина и да падне. Грижата и отговорността към кътовете за игра обаче надалеч не е единствено на общинската администрация, а и на самите нас като част от обществото и средата, в която живеем. Пораженията по новите площадки в множеството случаи не са резултат от неприятна поддръжка, а от безчет вандалски похищения. Заради потреблението на оборудванията от деца отвън посочената възрастова категория постоянно може да се видят изпочупени малки врати, загради, бордове и плоскости, които основават сериозен риск за играещите деца.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР