Десетилетията напредък по отношение на продължителността на живота, образованието и

...
Десетилетията напредък по отношение на продължителността на живота, образованието и
Коментари Харесай

ООН алармира за спад на продължителността на живота, образованието и доходите

Десетилетията прогрес във връзка с продължителността на живота, образованието и икономическия разцвет се разпадат след пандемията, сочи, публикуван през днешния ден.

Той е озаглавен „ Несигурни времена, безреден живот: оформяне на нашето бъдеще в изменящ се свят “, преглежда по какъв начин неравенствата и несигурността взаимно се ускоряват, с цел да подтикват поляризацията и да подкопаят рационалния надзор над живота ни.

През последните две години девет от 10 страни са слезли надолу по скалата на показателя за човешкото развиване на Организация на обединените нации. Covid-19, войната в Украйна и въздействието на изменението на климата са главните аргументи за забавянето на световното развиване.

Индексът на човешкото развиване започва през 1990 година в опит да огледа оттатък Брутният вътрешен продукт като мярка за богатство. Той може да се употребява, с цел да се слагат под въпрос изборите на национална политика, като се пита по какъв начин две страни с еднообразно равнище на брутен народен приход на глава от популацията могат в последна сметка да реализират разнообразни резултати от човешкото развиване. Тези контрасти могат да подтикват спор по отношение на целите на държавната политика.

Швейцария е на върха на показателя тази година с предстояща дълготрайност на живота от 84 години, приблизително 16,5 години, прекарани в обучение и междинна заплата от 66 000 $. На другия полюс е Южен Судан, където междинната дълготрайност на живота е 55 години, хората прекарват приблизително единствено 5,5 години в учебно заведение и печелят 768 $ на година.

Неуспехите в множеството от 191 страни, включени в показателя, изключително във връзка с продължителността на живота, върнаха равнищата на развиване до тези, следени през 2016 година, обръщайки 30-годишна наклонност. Например в Съединени американски щати предстоящата дълготрайност на живота е намаляла с повече от две години от 2019 година до момента, само че в други страни спадът е надалеч по-голям.

През годините, откогато беше въведен показателят, доста страни се сблъскаха с рецесии и се плъзнаха обратно, само че световната наклонност непрекъснато се движи нагоре. Миналата година беше първият път, когато показателят се намали като цяло, откогато започнаха изчисленията, а резултатите за тази година затвърдиха низходящата наклонност.

Въздействието обаче е неравномерно. Две трети от богатите страни се възвърнаха през предходната година, до момента в който множеството продължиха да означават спад.

Тазгодишният показател се основава на данни от 2021 година „ Но вероятностите за 2022 година са мрачни “, показва пред Военновъздушни сили Ахим Щайнер, един от неговите създатели, който показва, че повече от 80 страни са изправени пред проблеми с изплащането на националния си дълг. „ Осемдесет страни са на една крачка от изправянето пред подобен тип рецесия е доста сериозна вероятност. Виждаме дълбоки разстройства, чийто край ще се разиграе след няколко години, ” са опасенията на създателя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР