Десет съдии от Софийския районен съд (СРС) спечелиха на първа

...
Десет съдии от Софийския районен съд (СРС) спечелиха на първа
Коментари Харесай

Съдии спечелиха дело срещу председателя си за неизплатени премии

Десет съдии от Софийския областен съд (СРС) завоюваха на първа инстанция дело против ръководителя на съда а това, че не им е изплатил спомагателните хонорари за предходната година с претекста че слещу тях има заведени дисциплинарни произвеждане. За това осведоми уеб сайтът lex.bg.

Състав на Административен съд София град (АССГ) е отменил заповедта на ръководителя на СРС Александър Ангелов, с която той е лишил от коледни награди десетимата съдии.

Решението за спомагателните хонорари бе взето от Висшия правосъден съвет в края на 2017 година

В жалбата си десетимата съдии показват, че макар че техните дисциплинарни каузи не са завършили, те са третирани в заповедта на ръководителя като осъдени и са лишени от спомагателното трудово заплащане.

В решението си съдията от АССГ Антоанета Аргирова акцентира, че образуването на дисциплинарно произвеждане против магистрати към момента не значи, че то ще завърши с налагане дисциплинарно наказване. " До влизане в действие на решението за налагане на дисциплинарното наказване те се смятат за почтени в осъществяването на дисциплинарно нарушаване, и показва решение на Конституционния съд номер 1 от 2017 година Поради това не може да се твърди, че магистратите с висящи дисциплинарни каузи са в идентично състояние с тези, на които към този момент е наложено дисциплинарно наказване с влезнал в действие акт.

Правилата на Висш съдебен съвет обаче не плануват опция за погашение на в допълнение заплащане за завършен финансов интервал. Затова финалното решение на разногласието зависи от изхода на делото пред Върховния административен съд. Ако той удостовери решението на АССГ, управлението на СРС ще би трябвало да изплати наградите. В противоположен случай съдиите ще би трябвало да заведат друго дело - гражданско, за неизплатените суми.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР