Десет от най-големите световни банки за развитие обещават да увеличат

...
Десет от най-големите световни банки за развитие обещават да увеличат
Коментари Харесай

Най-големите банки за развитие засилват усилията си в областта на климата

Десет от най-големите международни банки за развиване дават обещание да усилят напъните си в региона на климата по време на срещата на върха COP28, само че не загатват нищо за прекъсване на финансирането на планове за изкопаеми горива, демонстрира документ, представен от Reuters.

Групата, включваща Световната банка и други районни кредитори, декларира, че опцията да се резервира Земята годна за живот " бързо се затваря ".

Призивите за преразглеждане на метода на ръководство на банките в отговор на климатичната рецесия се ускоряват на фона на рекордните рискови метеорологични феномени и въпреки че през 2022 година групата е отпуснала рекордните 61 милиарда $ за финансиране на борабата с климатичните промени, те остават единствено дребна част от нужното.

При възходящите световни излъчвания и макар че генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш декларира в петък пред международните водачи, че прекратяването на потреблението на изкопаеми горива е единственият метод да се избави планетата, в позицията на въпросните банки не се загатва директно този въпрос.

Към днешна дата Европейската капиталова банка е единствената от страните, подписали по този начин наречената " Декларация от Глазгоу ", която се ангажира да спре да отпуска заеми за планове, свързани с изкопаеми горива, а изгарянето на сходни енергийни източници е отговорно за по-голямата част от провокираните от индивида излъчвания на парникови газове.

Банките декларират също по този начин, че възнамеряват да договорят общ метод за следене и отчитане на въздействието върху климата и ще разширят потреблението на аналитични способи, с цел да оказват помощ на страните да дефинират целите и опциите за вложения. Нова взаимна стратегия за дълготрайни тактики, чийто хазаин ще бъде Световната банка, ще координира поддръжката за подкрепяне на страните и поднационалните структури да създават проекти по въпроси, включващи декарбонизация и резистентност на климата.

Групата се ангажира и да помогне на страните да основат платформи за поощряване на " групово укрепваща композиция " от типове поддръжка, в това число във връзка с политическите промени, финансирането и техническата помощ.

За да притегли повече частен капитал, групата показва, че ще прегледа действия, включващи унищожаване на " изкривяващите " дотации и създаване на зелени планове. Те възнамеряват и увеличение на финансирането, с цел да оказват помощ на страните да се приспособяват към последствията от изменението на климата, в това число посредством увеличение на поддръжката за ръководство на риска от бедствия, готовността за тях и създаване на потенциал за реакция.

" Отразявайки спешността и мащаба на въпросите, които би трябвало да бъдат решени, ние ускоряваме взаимните си дейности в региона на климата и развиването, укрепваме съдействието си за увеличение на финансирането и възстановяване на измерването на резултатите, ускоряваме съдействието на национално ниво и усилваме съфинансирането и присъединяване на частния бранш ", се споделя още в изказването, забелязано от осведомителната организация.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР