Десет европейски купувачи на руски газ са открили сметки в

...
Десет европейски купувачи на руски газ са открили сметки в
Коментари Харесай

Bloomberg: Десет европейски купувачи на руски газ откриха сметки в Газпромбанк, четирима вече са платили в рубли

Десет европейски купувачи на съветски газ са разкрили сметки в Газпромбанк, а четирима към този момент са платили за газа в рубли, заяви Bloomberg, базирайки се свои на източници.

Въпреки това, в случай че други купувачи отхвърлят настояванията на Кремъл за нов режим на заплащане, прекратяване на доставките, сходно на полския и българския сюжет, е малко евентуално в близко бъдеще, защото идващите заплащания са планувани за края на май.

В сряда сутринта " Газпром " разгласи, че е спрял доставките на газ за българската компания " Булгаргаз " и полската PGNiG от 27 април заради неплащане в рубли. Освен това компанията съобщи, че Газпром ще понижи преноса към трети страни, в случай че тези страни стартират да вземат газ от директния поток без позволение.

Руският президент Владимир Путин, след въвеждането на огромни ограничавания против страната и замразяването на огромен брой активи, на 1 април вкара нова система за заплащане на съветски газ за консуматори от недружелюбни страни. И по този начин, в този момент купувачите би трябвало да създадат заплащане във валутата, посочена в контракта, по сметка в Газпромбанк, която по-късно го конвертира в рубли на борсата. Окончателното разплащане с доставчика се прави в съветска валута.

Според помощника на президента Максим Орешкин сходна скица разрешава на Кремъл да трансферира външноикономическите интервенции в своята пълномощия, доколкото е допустимо, с цел да се отбрани от противозаконни решения на други страни. Той акцентира, че против Русия се води икономическа война, която основава доста опасности. Европейците от своя страна желаят да получават газ, а не да го заплащат, само че прехвърлянето на окончателното заплащане в рубли няма да им разреши да замразят средства, заключи служителят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР