Десертът, който ще отиде право в сърцето ви!Необходими Продукти● кори

...
Десертът, който ще отиде право в сърцето ви!Необходими Продукти● кори
Коментари Харесай

Сиропирани баклавички с локум

Десертът, който ще отиде право в сърцето ви!

Необходими Продукти

● кори за баница - 16 бр.
● захар - 1/2 ч.ч.
● локум - 2 кутии Роза
● брашно - 1/2 ч.ч.
● ванилия - 2 капки есенция
● бакпулвер - 1 ч.л.
● олио - 1/2 ч.ч.
● яйца - 4 бр.
● олио - 2 - 3 с.л. за намазване
● вода - 2 ½ ч.ч. за сиропа
● захар - 1 ½ ч.ч. за сиропа
● лимон - кората на ½

Начин на подготвяне

Ползвала съм домашни патешки яйца, които са по-големички от кокошите по магазините.

Уточнявам го, с цел да се знае за количеството, което ще стане за мазане на корите. Кашата стана и доста по-жълтичка на цвят.

Първо поставям яйцата в купа и ги разрушавам с миксера, само че може и с телена бъркалка доста дълготрайно, до момента в който стане гъста и висока на размер яйчена примес. После слагаме захарта и продължаваме да разрушаваме всичко, до момента в който се стопи захарта. Прибавяме ваниловата есенция. Не слагаме доста, тъй като локумът е задоволително благоуханен.

Смесваме брашното с бакпулвера и го слагаме вътре дружно с олиото и разрушаваме доста добре до гладка еднородна примес.

В тенджерка си слагаме водата и захарта за сиропа. Настъргваме непосредствено вътре със междинното по величина ренде кората на ½ лимон за мирис. Разбъркваме и оставаме настрани. Сиропът ще го сварим, до момента в който се разтопи захарта на котлона. Ще го сварим най-после, с цел да е парещ и да залеем десерта, откакто към този момент е изстинал.

Корите ги преброяваме. Трябват ни тъкмо 16 бр. елементарни кори за баница. Това е повече от 400 г - т.е един цялостен пакет и още малко от различен. След като сме изброили 16 бр. кори, ги разделяме на две обособени елементи по 8 бр. Аз ги нареждам на 2 купчинки с цел да ми е по-лесно, като ги върша.

Режем локумчетата всяко на по 5 бр. късчета по широчина, тъй че да станат по 5 бр. квадратчета от всяко.

Ако ползвате от други марки, то те са дребни на величина, а повече на брой и следователно ги нарежете на по 4 бр. всяко. Уточнявам го, защото са с идентичен грамаж, само че разнообразни размери и като ги нарежете, може да не ви стигнат за десерта.

От кашата с огромна лъжица за сервиране сипваме върху 1 бр. кора и мажем на всички места. Трябва да има задоволително каша на всички места. Мажете деликатно с лъжицата. После слагаме от горната страна нова кора. Върху втората кора нареждаме в тесния края редичка едно до друго нарязаните локумчета. Взимаме деликатно краищата и навиваме на хубаво руло.

Намазваме с 3 с.л олио тавата на фурната.

Нареждаме първото руло. Така навиваме всички рула. Нареждаме ги едно до друго.

В купичка слагаме 2-3 с.л олио. Мажем подредените рула с 2-3 с.л. олио с четка. Печем в загрята фурна на 170 градуса до златисто.

Оставяме да изстине саралията. Взимаме една линия от 30 см и разделяме през средата на рулата на 15 см. С изострен нож режем деликатно по дължина. После двете половини режем на по 7.5 см и по този начин стават равни всички десертчета - дребни баклавички. Получават се 64 бр. дребни баклавички.

Сваряваме сиропа и благодарение на черпак поливаме на всички места отмерено върху десертчетата. Оставяме затрупан с алуминиево фолио десерта в хладилника непосредствено с тавата.Той плува в сиропа, това да не ви тормози - той ще си поеме целия сироп като престои.

Кашата не се разтича, сиропът е задоволително количество.

Престоява десертът на студено 1 ден и след това хапваме с кафе.

Сиропираните баклавички с локум са подготвени.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР