Депутатите закриха Държавната петролна компания“. Народните представители приеха на първо

...
Депутатите закриха Държавната петролна компания“. Народните представители приеха на първо
Коментари Харесай

Фирмата за държавни бензиностанции е закрита. На първо четене със 127 гласа „за“

Депутатите закриха „ Държавната петролна компания “. Народните представители одобриха на първо четене на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, подкрепено с 127 гласа „ за “. Законопроектът е импортиран от Министерския съвет. 

След приемането му на първо четене Йордан Иванов от ПП-ДБ предложи да мине и напряко на второ четене, само че заради лимитираното време, съвещанията на парламентарните комисии и невъзможността за спор остана да бъде признато дефинитивно през утрешния пленарен ден.

Идеята на държавното дружество, което бе основано по времето на последното държавно управление на Бойко Борисов, е да оперира с разпространяване на горива и да построи верига от близо 100 бензиностанции, това обаче не се случи.

Според вносителя, пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са съсредоточени в региона на незадоволително ефикасния и сполучлив надзор, а не в аспекти, свързани с неналичието на конкуренция. Поради тази причина присъединяване на държавна компания на пазара на горива и проектите на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” да построява и оперира бензиностанции са изцяло голословни от пазарна позиция.

Направените разбори сочат, че съществуването на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” е изцяло голословно от позиция на отбраната на държавния интерес, публичния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България. Създаването на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” не е обусловено от нужда за угаждане на съответен публичен интерес, а присъединяване на държавното дружество на свободния пазар на горивата не е обусловено от разпознат „ неуспех “ на пазара, който да постанова държавна интервенция.

Не съществуват задоволително добре обосновани стопански или такива от социална изгода причини, които да допускат по-ефективното практикуване на държавната политика от страна на Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” спрямо Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ”. С оглед на тези съображения се предлага Държавно дружество „ Държавна петролна компания ” да бъде закрито.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР