Депутатите влязоха в остри спорове заради седмичната програма на парламента.

...
Депутатите влязоха в остри спорове заради седмичната програма на парламента.
Коментари Харесай

Ивайло Динев: Възелът от тази политическа криза ще се разплете след общинските избори

Депутатите влязоха в остри разногласия поради седмичната стратегия на Народното събрание. От Политическа партия и Демократична България желаеха измененията в изборните правила да останат с аргумента, че по тях няма публично разискване. Поправките плануват да може да се гласоподава и с хартиена бюлетина. Движение за права и свободи се опълчи.

Тази точка от дневния ред ще бъде прегледан в петък. Депутатите включиха като спомагателна точка и запълването на съставите на трите комисии, които останаха без ръководители предходната седмица. Това са - спортната, земеделската и комисията по правата на индивида.

Днес президентът организира третата предварителна консултация в границите на процедурата, предшестваща връчването на първия мандат. Тя е с Движение за права и свободи. Държавният глава към този момент беседва с ГЕРБ и с „ Продължаваме промяната “.

Не имам вяра, че е допустимо да се оформи държавно управление, даже с къс период, съобщи пред БНР политологът Ивайло Динев.

„ Коалиция на първите две политически сили не е допустима. И ГЕРБ, и Политическа партия биха изгубили доверието на гласоподавателите си. Те имат 50% сходни политики, само че има морално и ценностно разделяне. Електоратът не гласоподава програмно.

Другият вид е ГЕРБ да се коалира с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Но това би провокирало огромни митинги. Вероятно се намираме пред нови избори, само че те ще повторят резултатите от тези. Възелът от тази политическа рецесия, продължаваща две години, ще се разплете след общинските избори през идната година. Те имат най-голямо значение “.

В този парламент ще се разискват тематики, които са значими за партиите, изясни той.

„ Намираме се в обстановка, в която продължава активизирането на твърдия електорат и задържане на избор “.

Таванът на антисистемните и извънредно десни партии у нас, като „ Възраждане “, е към 300 хиляди гласа, изясни политологът.

Партиите, които разчитат на по-възрастни гласоподаватели и на такива с по-ниско обучение, ще поддържат хартиената бюлетина, изясни той.

„ Не би трябвало обаче да се не помни, че машинният избор пристигна като предложение поради дългогодишните терзания за пазаруване на гласове. Появата на машините не е мотив за ниската изборна интензивност. Хубаво е да се стегне до решение, което да е ясно за гласоподавателите “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР