Депутатите в Скопие ще гласуват още веднъж за Закона за

...
Депутатите в Скопие ще гласуват още веднъж за Закона за
Коментари Харесай

Македония решава окончателно дали да разшири употребата на албанския език

Депутатите в Скопие ще гласоподават още един път за Закона за приложимост на езиците, който разширяваше използването на албанския и други малцинствени езици наедно с македонския. Ако вотът, за който ръководещи и съпротива са разграничени, приключи с приемане на текста, само обжалването му в Конституционния съд може да го спре.

Законът се връща в Народното събрание след ветото, което президентът Георге Иванов наложи на 17 януари, като го разгласи за противоконституционен и " грозящ унитарния темперамент на страната. " " Вместо в дух на разговор и общуване да градим мултиетническо общество посредством обективни и признати от всички закони, ние одобряваме неправдив и наказателен закон, който фаворизира единствено албанския език, " сподели Иванов, до момента в който излагаше съображенията си.

Новото гласоподаване, за което той върна текста, ще го принуди да подпише документа и обнародването му в македонския Държавен вестник, в случай че болшинството депутати този път гласоподават с " да ". Според множеството македонски издания партиите, подкрепили текста, се чака още веднъж да го създадат.

Неочакваното е, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, до неотдавна водена от някогашния министър председател Никола Груевски, се завърнаха в Народното събрание за новото гласоподаване и даже ще предложат ремонти на закона преди новото му гласоподаване. На второ четене текстът се одобри с 69 гласа " за " при протест на консерваторите.

Заместник-председателят на партията Митко Янчев означи на конференция, че партията е длъжна да опита да " предотврати приемането на противоконституционния закон ", само че партията ще предложи и " основни промени ", които ще отстранят притеснителните елементи. С тези думи Янчев даде сигнал, че консерваторите не са срещу приемането на закона, само че остава отворен въпросът дали текстът след това ще бъде оспорен пред Конституционния съд - на процедура единствената опция да бъде спрян след гласоподаване.

Според ВМРО-ДПМНЕ законът слага в подчинена позиция всички други етнически групи, разнообразни от македонците и албанците - като турци, роми, сърби, бошняци и " останалите етнически общности ". От ръководещия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) обаче упорстват, че специфичното място на македонския като език на цялата територия на страната, в интернационалните връзки, централната полиция и защитата не се трансформира.

Какво значи Законът за приложимост на езиците за Македония, можете да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4649)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР