Депутатите в Гърция започват дебати за реформа на Конституцията.Сред ключовите

...
Депутатите в Гърция започват дебати за реформа на Конституцията.Сред ключовите
Коментари Харесай

Парламентът в Гърция дебатира споразумението на Ципрас с църквата

Депутатите в Гърция стартират диспути за промяна на Конституцията.

Сред основните точки, които ще бъдат разисквани, е смяна на член трети, който урежда връзките сред Гръцката православна черква и страната, написа БНР.

Припомняме, преди дни министър председателят на страната Алексис Ципрас реализира историческо съглашение с архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним за църковните активи на Гръцката православна черква и за статута на духовниците. Според съглашението духовниците в Гърция към този момент няма да се водят като държавни чиновници, само че в същото време те ще останат на заплата от бюджета.

Държавата ще отпуска дотация на специфичен църковен фонд.

Споразумението планува и споразумяване на продължаващ от десетилетия спор за имуществото на Църквата. Църквата към този момент ще заплаща поземлени налози за парцелите, които не са места за поклонение.

Споразумението обаче беше последвано обаче от остри реакции.

Някои от свещениците не поддържаха сделката. В мнения пред медиите те остро подлагат на критика съглашението, тъй като решението в действителност било против духовниците - оставало нестабилно работното им място, както и статута при пенсиониране.

Опозицията в страната също реагира остро на съглашението. По този метод Ципрас единствено симулирал облекчения пред кредиторите - заявил, че броят на държавните чиновници понижава с 10 хиляди, само че в това време бюджетът не се облекчава от разноски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР