Депутатите в Армения ще изберат наследника на Серж Саргсян на

...
Депутатите в Армения ще изберат наследника на Серж Саргсян на
Коментари Харесай

Арменският парламент избира премиер утре след седмици на протести

Депутатите в Армения ще изберат наследника на Серж Саргсян на поста, откакто някогашният президент го заемаше в продължение едвам на дни. Вотът се организира малко над седмица след оставката, която Саргсян подаде след ежедневни улични митинги против преизбирането му.

Никол Пашинян, един от водачите на опозицията и лице на митингите, почнали в средата на април, разгласи, че ще е претендент за министър председател и че в случай че не бъде определен, никой различен не може да заеме поста.

Това желаеха и последователите му по време на демонстрацията, която част от опозицията дефинира като " гражданско непокорство ". Проблемът е, че Пашинян няма задоволителна парламентарна поддръжка. Той съумя да притегли на своя страна втората по-големина партия, " Процъфтяваща Армения " на един от най-богатите хора в страната, Гарик Царукян, разчита на гласовете на коалиция ( " Елк " ) " Изход ", на която е съпредседател като лизер на придвижване " Граждански контракт ", и националистите от " Дашнакцутюн " (Арменска революционна федерация), които напуснаха ръководещата коалиция.

Изпълняващият длъжността министър председател Карен Карапетян обаче предизвести, че не се чака депутати от ръководещата Републиканска партия на Армения (РПА) да му дадат гласове, с цел да получи болшинство. Без поддръжка от тяхна страна на Пашинян не биха му достигали няколко места в 105-местния парламент.

РПА има 58 места в Народното събрание. Пашинян предходната седмица изиска договаряния с Карапетян за излаз от рецесията, само че настояването му беше отхвърлено в последния миг, като го упрекна, че слага " ултиматуми ", които не подхождат на конституцията.

От Ереван до Москва и назад

Междувременно представители на арменските и съветските управляващи са в непрекъснат разговор от няколко дни - делегация от Ереван посети Москва и противоположното в края на работната седмица.

Руска делегация изиска и среща с Пашинян, който от своя страна увери в петък, че Армения няма да напусне нито Организацията на контракта за групова сигурност (военен съюз в Общността на самостоятелните държави), нито Евразийската икономическа общественост (Евразийски съюз), в случай че получи властта.

Лидерът повтори това пред непознати медии на конференция няколко дни по-рано, като увери, че не търси " никакви внезапни геополитически придвижвания ", а по-късно - че мнението му за Евразийския съюз, което в този момент е негативно, може да се промени и да стане позитивно, в случай че пристигна на власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР