Депутатите удължиха диференцираната ставка от 9% ДДС за ресторантьорите до

...
Депутатите удължиха диференцираната ставка от 9% ДДС за ресторантьорите до
Коментари Харесай

Депутатите приеха ДДС за ресторантьорите да остане 9%

Депутатите удължиха диференцираната ставка от 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите до 31 декември 2024 година Това стана с гласуваните на второ четене текстове от Закона за налог върху добавената стойност. Поправките бяха направени от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС и бяха гласувани със 184 гласа „ за “, срещу – 7 и двама въздържали се.

„ За “ бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната -Демократична България “ (ПП-ДБ), „ Възраждане “, Движение за права и свободи, „ Българска социалистическа партия за България “ и един от „ ИТН “. „ Против “ бяха един народен представител от ПП-ДБ и шестима от „ ИТН “. С „ въздържал се “ гласоподаваха един от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ. 

Депутатите одобриха още диференцираната ставка от 9% Данък добавена стойност за общата туристическа услуга и за фитнесите да е в период до 30 юни 2024 година в това число. 

Депутатите отхвърлиха предлагането на народния представител Венко Сабрутев (ПП-ДБ) да отпаднат диференцираните Данък добавена стойност ставки за ресторантьорите и фитнесите и надлежно да бъде продължена мярката за туроператорите доникъде на 2024 година С друга публицистична корекция, направена в зала още веднъж от Сабрутев, бе решено клиентът да има право да задържи заплащането, до момента в който не получи касов бон, като с първичното предложение на Министерство на финансите се даваше опция клиентът да не заплати услугата. С публицистичната корекция текстът бе сменен със „ задържи заплащането “. Редакционната корекция на Венко Сабрутев бе призната със 120 гласа „ за “, „ срещу “ - 42, 12 - „ въздържал се “. Втората корекция, препоръчана от Сабрутев, бе обвързвана със софтуера, употребен от лицата, извършващи ресторантьорски услуги. Тя бе отхвърлена от пленарна зала с 50 гласа „ за “, „ срещу “ 120  и 15 въздържали се. 

В хода на полемиката Тошко Йорданов прикани диференцираното Данък добавена стойност за ресторантьорите да отпадне, тъй че този бизнес да продължи да бъде толериран и разяснява, че депутатите, които поддържат диференцираната ставка или имат прикрит ресторантьорски бизнес, или получават пари от тях. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ сложи въпроса по какъв начин ще се отговори на хората, които питат по какъв начин това Народно заседание е приело 9% за ресторантьорите, само че е оставило 20% за медикаментите. Аз приканвам ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ да обосновете аргументите, настоя Мартин Димитров и уточни, че привилегиите стопират промените. Министър Асен Василев изясни, че Министерството на финансите има два кардинални метода по този съответен проблем – единият да се върнем към 20% Данък добавена стойност, другият е да се одобряват ограниченията за изсветляване в подмяна остава 9% Данък добавена стойност. Да се отхвърлят ограниченията за изсветляване и да остане 9% Данък добавена стойност не е вид, добави Василев и напомни, че ограниченията са свързани с издаването на касови бележки, софтуера в заведенията за хранене, да се заплащат заплатите по банков път. 

Бе признато нарастване на прага за регистрация на компаниите по Данък добавена стойност от 100 хиляди лв. на 166 хиляди лв.. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР