Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за

...
Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС ще обсъди промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители. Измененията са първа точка в програмата на Народното събрание за днешното пленарно съвещание. Вносител на законопроекта е Пламен Абровски от „ ИТН “, ръководител на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание. 

Промените са свързани с използването на специфичната мярка за изключително краткотрайно подкрепяне от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР) в отговор на последствията от войната в Украйна. 

Мярката дава опция на страните членки да употребяват наличните средства по настоящите стратегии за развиване на селските региони, в размер до 5% от общия принос на ЕЗФРСР за 2021-2022 година, за поддръжка на наранени от рецесията аграрни производители и дребни и междинни предприятия. Подкрепата следва да се насочи към най-засегнатите бенефициери, като страните членки могат да дефинират условия за допустимост и, когато е оправдано, справедливи и недискриминационни критерии за асортимент.

Подпомагането е под формата на еднократно платима сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 г . въз основа на заявки за подкрепяне, които би трябвало да бъдат утвърдени до 31 март 2023 година Максималният размер на подпомагането не може да надвишава 15 000 евро на аграрни собственик и 100 000 евро на дребни и междинни предприятия.

В тази връзка със законопроекта се основава правно съображение за издаване на разпоредба за използването на новата мярка и се регламентира нейното използване посредством Интегрираната система за администриране и надзор.

Промените в Закона за подкрепяне на земеделските производители, импортирани от Пламен Абровски, бяха утвърдени с цялостно единогласие през вчерашния ден на извънредно заседание на Комисията по земеделието, храните и горите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР