Депутатите се заеха с първо четене на Закона за съдебната

...
Депутатите се заеха с първо четене на Закона за съдебната
Коментари Харесай

Депутатите се заеха с новия Закон за съдебната власт

Депутатите се заеха с първо четене на Закона за правосъдната власт. С него се цели повишение на гаранциите за самостоятелност и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите, както и унищожаване на всички предпоставки за практикуване на въздействие върху органите на правосъдната власт.

Предлага се равнене на статута на изборните членове на Висшия правосъден съвет при преустановяване на мандата им с този на магистратите, заемали длъжностите, посочени в член 195 алинея 3 от Закон за съдебната власт, както и се уточни възбраната за практикуване на комерсиална активност от магистратите.

С цел гарантиране на цялостен политически неутралитет на магистратите се предлага лишаване на опцията магистратите да могат да бъдат членове на изборни комисии.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се планува съсловните организации да не могат да упражняват активност друга от тази, ориентирана към отбраната на професионалните им ползи, както и се предлага в такива организации да членуват само лица, които са настоящи магистрати.

Със законопроекта се вкарват промени във финансирането и в метода на образуване на имуществото на сдруженията с идеална цел, основани от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на правосъдните чиновници. С оглед особеностите на тяхната специалност се планува източници на финансиране да бъдат единствено членски импорт, имуществени вноски и дарения от техните членове.

 Промените в Закона за правосъдната власт - бърза писта към тирания, разгласи ДЕОС
Промените в Закона за правосъдната власт - бърза писта към тирания, разгласи ДЕОС

Нанасяли тежък удар върху съществени цивилен права

Предлага се основаването на Съвет за партньорство, който да обгръща представители на всички професионални организации, чиито членове са над пет % от съответния цифров състав на съдии, прокурори и следователи, като се подсигурява и посланичество на магистратите, които не членуват в такива организации.

Законопроектът вкарва премахване от служба на магистрати във всички случаи на обвиняване за тежко съзнателно закононарушение от общ темперамент, като се резервират гаранциите, свързани с краткотрайния темперамент на такова премахване, както и с приемането на минимална работна заплата за периода на действието на тази мярка.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните действия и участия, а освен за новоназначените, като по този начин се цели да се подсигурява независимостта и равнопоставеността на магистратите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР