Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите. е на

...
Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите. е на
Коментари Харесай

Депутати замесиха по 100 лв. за великденски козунаци за бедните пенсионери

Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите .

е на второ гласоподаване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година Деница Сачева и Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи . Още при оповестяването на предлагането - с свои излязоха и от " Възраждане " и .

Обсъжданото в пленарна зала планува пенсионерите под прага на беднотия да получат великденска добавка. Първоначалният вид на импортираните промени от ГЕРБ и Движение за права и свободи предвиждаше пенсионерите, намиращи се под прага на беднотия, т.е. с пенсия до 526 лева, да получат по 75 лева еднократна помощ . На второ четене в бюджетна комисия обаче тези пенсионери да получат към този момент 100 лева Малко над 530 000 пенсионери ще бъдат подкрепени за Великденските празници. Общият размер на плануванаъа сума е 40 000 000 лева, като средствата ще бъдат за сметка на бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година.

От името на ПП-ДБ Искрен Митев съобщи, че групировката няма да взе участие кой е по-щедър за великденските празници.

Логично по време на диспути колкото за великденски добавки, първи думата взеха от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ".
 Депутатите пресмятат цената на усмивката на пенсионерите Обновена
Депутатите пресмятат цената на усмивката на пенсионерите

Предложението на ГЕРБ мина през пленарна зала

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова запита ПП-ДБ по какъв начин през 2022 година (когато Българска социалистическа партия бе част от четворната коалиция в държавното управление на Кирил Петков) в най-голямата рецесия, при започване на войната в Украйна, постковид обстановка да се обезпечат великденски добавки за всички пенсионери, а в този момент не може? Българска социалистическа партия потвърди, че когато е част от властта си държи на думата, уточни Нинова.

" Великденски добавки нямаше да има, в случай че не предстояха изключителни парламентарни избори ", счита и депутатът Георги Гьоков.
 Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха
Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха

Задават се избори и парламентарните партии не закъсняха с предложенията си за финансови подаяния към електората - несъмнено - пенсионерите са първи

Георги Гьоков подсети, че предлагането на Българска социалистическа партия всички пенсионери до линията на беднотия от 526 лева да получат 100 лв., а останалите - тези, които са с по-високи пенсии - 50 лв.. Предложението обаче не минало. На фона на ниските пенсии коледни и великденски добавки би трябвало да има - по-големи към дребните пенсии и по-ниски към по-голените пенсии, настоя Гьоков. Това би било по-справедливо и да не се ползват безсмислени критерии. Не би било и усложнения за бюджета и е отговорно освен към пенсионерите, само че и към пенсионната система - предлагането си Гьоков пресмята на 85 - 90 млн. лева

Гласувано: По 100 лева ще получат пенсионерите с пенсия до 526 лева

Депутатът от Движение за права и свободи Севим Али съобщи, че великденската добавка няма нищо общо с приноса на пенсионерите към българската пенсионна система. Той прикани ПП-ДБ да не плашат хората, че по този метод - с великденските добавки се заплашва осъвременяването на пенсиите, без значение дали са под линията на беднотия или не. Добавките са акт за почтено посрещане на един от най-големите християнски празници - Великден , уточни Севим Али.

Движение за права и свободи прикани всички парламентарни групи да поддържат предлагането в полза на най-уязвимите групи, които получават приходи под линията на беднотия. И регистрира като позитивно възобновената традиция за коледни и великденски добавки, въпреки и единствено за една част от българските пенсионери.
 Великденски добавки или нарастване на пенсиите?
Великденски добавки или нарастване на пенсиите?

Асен Василев: Защо разделяме пенсионерите?

В дебата досегашните сътрудници от некоалицията - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, се скараха за модела на джипката и политиките на към този момент някогашните финансови министъри Асен Василев и Владислав Горанов.

Марин Маринов от ГЕРБ се почувства обиден от изявления от модела на джипката и прикани от трибуната да не се визира тази тематика. Искрен Митев съобщи, че моделът на джипката е довел пенсионерите да живеят оскъдно. Говорим си за пудели и джипки, само че никой не вижда слона в стаята - в тази ситуация пленарната зала, заяде се Митев с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Явор Божанков от ПП-ДБ добави, че държавният бюджет е признат и разчетен при строги правила - бюджетът сега преди избори пада жертва на най-различни популистки оферти и обрича пенсионерите да нямат нарастване на пенсиите до 580 лева

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС посочи, че на бюджетна комисия от Национален осигурителен институт показали информация, която посочила, че има преизпълнение по бюджета на държавното публично обезпечаване. Бюджетът на ДОО е отвън държавния бюджет и оценката би трябвало да бъде направена разделно - губят се малко над 2 милиарда лева Трябва да се знае, че има проблем с държавния бюджет и той е обвързван с увеличената контрабанда, уточни Вълчев. Според него единственият популист е някогашния финансов министър Асен Василев, а не предлагащите великденски добавки за пенсионерите.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ счита, че ГЕРБ-СДС вършат следващите си внушения от парламентарната естрада. Той прикани Красимир Вълчев да разяснява политиката на някогашния финансов министър Владислав Горанов и за какво. Ниска минимална работна заплата и ниска пенсия бе политиката на приходите по време на ръководството на ГЕРБ, уточни Иванов.

Красимир Вълчев репликира Мирослав Иванов от ПП-ДБ не знае за какво тъкмо Горанов да е в лист " Магнитски " , само че е водил вярна бюджетна политика. Сега сега се заплаща цената на измамническата бюджетна политика на Асен Василев, добави Вълчев.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев с процедурно предложение за преустановяване на дебатите по отношение на великденските добавки. Причината - Цонев чул рационалните и неразумните оферти, както и заиграване с популизма.

Така след близо два часа диспути депутатите одобриха да има великденски добавки за пенсионерите за Великден, само че не за всички. Добавки в размер на 100 лева . ще получат пенсионерите, които получат пенсия до линията на беднотия - 526 лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР