Депутатите се събраха за първо заседание след ваканцията. Есенната сесия

...
Депутатите се събраха за първо заседание след ваканцията. Есенната сесия
Коментари Харесай

ГЕРБ атакува Радев, ДПС поиска оставки и експертен кабинет, а БСП обяви НС за делегитимирано

Депутатите се събраха за първо съвещание след ваканцията. Есенната сесия на Народното събрание стартира под блокада, откакто уредниците на митингите против държавното управление и основния прокурор приканиха недоволните да се съберат пред новата постройка на Народното събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че в Конституцията ясно е написано, че цялата власт произтича от народа и никоя персона не може да си присвоява суверенитета.

" Всички ние сме в тази зала по волята на българските жители като демократично определени вследствие на законни избори. Това, в което сме се клели, е да съблюдаваме Конституцията и законите на страната. В тази Конституция е ясно написано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или обособена персона не може да си присвоява реализирането на националния суверенитет ", разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ от парламентарната естрада.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Всеки политик има избор по какъв метод да осмисли наличието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с положително този, който от позицията си на високия си пост, воден от персоналните си властови упоритости, със свидлив пестник прикани за метежи и протест. Този, който сее разделяне и експанзия. Заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези, поради който се поругават постройките на институциите в България ", изрече още Дариткова.

Тя упрекна президента, че цели разделяне, а от ГЕРБ са избрали да градят България. Предстои ни да извървим пътя до привикване на Велико национално заседание, сподели Дариткова. Промените би трябвало да бъдат направени в синхрон, с цел да отговорят на провокациите пред обществото. Великото национално заседание ще бъде свикано след избори и ще получи необятна представителност.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че България се намира в тежка политическа, институционална и социално-икономическа рецесия. Премиерът желае да оцелее непременно, сподели Нинова, която упрекна ГЕРБ за положението, в което се намираме. ГЕРБ и Борисов са в тотална изолираност, сподели Нинова. По думите ѝ Българска социалистическа партия са поръчител за демократична и правова страна. " Българска социалистическа партия за България " няма да обезпечи нито един автограф за " подмяната ", която се предлага. Като приоритет на този парламент тя уточни машинното гласоподаване, преди дефинитивна оставка на ръководещите.

" Този парламент е делегитимиран. Правителството на Бойко Борисов и болшинството са неустановеност и неустойчивост. Нямат проект за рецесията и подсигуряват безперспективност на страната. Те търсят излаз от рецесията единствено за себе си, а ние - за България. И той е в три стъпки - машинно гласоподаване, оставка, почтени избори ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на обръщението си при започване на новия политически сезон.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" България е в тежка рецесия. Вече два месеца хиляди българи стачкуват на улицата, желаят смяна. До тук се стигна вследствие на 10-годишното подмолно ръководство на Борисов. Той е решен да оцелее непременно и предлага смяна на Конституцията. Това не е смяна, а замяна и печелене на време ", безапелационна е Нинова.

По думите й това е посягане върху свободата и демокрацията.

" С това предложение не се взема решение нито един от стоящите през днешния ден открити въпроси. Политическата рецесия остава, митингът не стопира, а се усилва. Няма политическа групировка, която да поддържа абсолютно и на 100% тази смяна ", добавя Нинова.

По думите й " Българска социалистическа партия за България " постоянно е била поръчител за парламентарен ред, обществена и демократична страна.

" Искаме да е ясно - " Българска социалистическа партия за България " няма да обезпечи нито един автограф от нужните 120 и от останалите 160, с цел да стане факт подмяната, която оферират. Няма да позволим поради персоналните ви властови ползи да посегнете на държавността ", сподели още Нинова.

Тя е безапелационна, че най-големият приоритет на партията е въвеждането на машинно гласоподаване, което ще подсигурява почтени избори.

От името на Движение за права и свободи ръководителят на партията Мустафа Карадайъ сподели, че сме очевидци на разпад на държавността. Той сподели, че партията остава виновна пред България. Движение за права и свободи е за незабавни решения в името на мира и стабилността, сподели Карадайъ. Г-н Радев избра политическото опълчване, нападна Народно събрание, прави опит за опълчване на съдии против прокурори. Това води до ерозиране на управляващите, а по този начин ерозира и институцията " Президент ". В митингите вземат участие разнообразни хора, вижда се пробуждане на гражданското общество, сподели водачът на Движение за права и свободи. Държавата има потребност от явен бюджет, както и стратегия за дейно асимилиране на средствата за Covid-19, както и тези от многогодишната финансова рамка на Европейска комисия. Карадайъ прикани за оставка на държавното управление и оставка на Румен Радев. Предлага и експертен антикризисен кабинет, който да провежда почтени избори.

Борис Ячев от " Обединените патриоти " съобщи, че с помощта на съответните ограничения на държавното управление е преструктурирана здравната система и с това страната е една от най-защитените против COVID-19. Той регистрира намаляването на Данък добавена стойност, използването на туристически услуги от хората на първа линия, увеличението с 30% на над 24 структури в държавната администрация, директно ангажирани с битката с ковид. Също по този начин регистрира отпущането на добавки към пенсиите в размер на 50 лева, дотациите за чартърни полети. Каза, че ще продължат да извършват поетите задължения, поради които са влезнали в ръководството.

Кристина Таскова от ВОЛЯ съобщи, че партията единствена е останала неопетнена в този мандат. Тази сесия не стартира добре, има митинги, контрапротести, а никой не дава формула за смяна, а не замяна. Тя прикани да се спре с опитите на гърба на българския народ.

Преди това ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева откри съвещанието.

В слово тя съобщи, че Народно събрание има нов дом, преместването е било мъчно осъществено. Това беше тъжна разлъка с историческата постройка на Народното събрание. Настоящата постройка е всичко друго, само че не и скромна, предлага повече работна повърхност. С направения ремонт е по-функционална. Караянчева сподели, че остарелият герб на постройката ще бъде махнат.

Караянчева прикани за език на съгласие, в противоположен случай езикът на омразата ще се придвижи измежду сънародниците ни, което може да е пагубно.

Днес би трябвало да стане ясно дали ръководещите от ГЕРБ ще съумеят да съберат нужните 120 подписа за внасяне на предложение за привикване на Велико национално заседание и правене на нова конституция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР