Депутатите създадоха временна комисия за установяване на всички факти и

...
Депутатите създадоха временна комисия за установяване на всички факти и
Коментари Харесай

НС създаде временна комисия за Панарира, а Пловдив си поиска акциите от Варна

Депутатите сътвориха краткотрайна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с поемането на цялостния надзор на " Международен панаир Пловдив " АД от бизнесмена и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, посредством дейности на централната власт и на локалните управляващи в общините Пловдив и Варна от 2016 година насам. Народните представители взеха единомислещо решението със 184 гласа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вносители на проекторешението са Йордан Иванов ( " Демократична България " ) и група народни представители.

Комисията ще се състои от 14 народни представители, определени на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група, като се избира за период от един месец и би трябвало да изготви отчет за резултатите от работата си.

Сред обстоятелствата, които би трябвало да откри, са отводът на страната през 2016 година от 49.63 % от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна , неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на страната, апортът на варненския дял в сдружение " Пълдин Туринвест " АД, с което се обезпечава цялостно преодоляване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се разрешава осъществяване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две изключителни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, опцията панаирът да бъде разгласен за колективен монумент на културата за попречване на опцията за унищожаването му като подобен .

В претекстовете се показва, че началото на Пловдивския панаир е сложено през 1891 година Днес панаирният комплекс е най-големият в Югоизточна Европа и е ситуиран на 352 000 кв. м. повърхност, а общите изложбени площи са 137 831 кв. м., от които половината са покрити. Комплексът разполага с 19 многофункционални екзпозиционни покои и съвременен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции. В претекстовете се показва още, че почетният съветски консул и съветски жител Георги Гергов от години прави опити да получи цялостния надзор върху Международния панаир Пловдив. Той управлява 50.36 % от панаира, само че с цел да взима решения самичък са му нужни над 2/3 от капитала на сдружението.

За ръководител на краткотрайната комисия бе определен Румен Йончев от " Български напредък " . Неговата кандидатура бе гласувана с 87 гласа " за ", 31 " срещу " и 42 " въздържал се ". Неговият сътрудник Александър Николов бе определен за член на комисията.

От " Демократична България " предложиха за ръководител вносителят на плана за основаване на краткотрайна комисия Йордан Иванов, само че неговата кандидатура бе отхвърлена от пленарната зала.

За членове на комисията от ГЕРБ-СДС бяха определени Бранимир Балачев и Радомир Чолаков, от " Продължаваме Промяната " - Никола Минчев и Христо Даскалов, от Движение за права и свободи - Рамадан Аталай и Танер Али, от " Възраждане " - Росен Стоянов и Ангел Георгиев, от " Българска социалистическа партия за България " - Румен Гечев и Иван Петков.

Пловдив си изиска акциите от Варна

Междувременно Общинският съвет на Пловдив одобри декларация, с която изиска акциите на община Варна от Международен панаир-Пловдив да бъдат трансферирани на община Пловдив. Тя е адресирана до Народното събрание, Министерски съвет, Общински съвет Варна, община Варна и водачите на политически партии от Общински съвет Варна.

След диспути по тематиката, траяли към три часа, декларацията бе подкрепена от 40 съветника . В нея е записано " подарените на общината Варна 29 % от акциите на Панаира да преминат към страната, след което при опция да бъдат трансферирани безплатно на община Пловдив или да бъдат отпуснати целеви средства от страната на община Пловдив за закупуване на тези акции от община Варна ".

Извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив беше свикана от съветниците на партия ГЕРБ. Те излязоха с декларация и предложение делът на община Варна от Панаира, оценен на 16.3 млн. лв. страната да отпусне целево средства и община Пловдив да ги откупи.

Общинският консултант Веселина Александрова от " Демократична България " изчете послание към водача на ГЕРБ Бойко Борисов, в която изиска той да беседва със структурата на партията му във Варна и да им съобщи, че отбраната на публичния интерес може да бъде обезпечена само, в случай че община Варна върне на страната акциите безплатно, както са ги получили.

Съветникът Георги Колев от Земеделски съюз " Александър Стамболийски " също се разгласи против заплащането на варненските акции. Община Варна получи от страната 45 млн. лв., с цел да заплати дупката на центъра си, получи и 29 %, които трябваше да й послужат да придобие дупката, само че не й послужиха, уточни Колев. Според него Общински съвет Варна и кметът на града би трябвало да си свършат работата и да върнат акциите.

Днес Окръжен съд-Пловдив спря вписването на нарастването на капитала на сдружението " Пълдин Туринвест " с варненските акции от Панаира.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР