Депутатите решиха България да купи още осем самолета Ф-16. Инвестиционният

...
Депутатите решиха България да купи още осем самолета Ф-16. Инвестиционният
Коментари Харесай

България ще купи още осем самолета Ф-16

Депутатите взеха решение България да купи още осем самолета Ф-16. Инвестиционният план, импортиран от служебното държавно управление, планува България да подписа контракт със Съединени американски щати за още осем самолета за 2,6 милиарда лв. на разсрочено заплащане за 10 години.

Вашингтон към този момент изпрати оферта, която ще е годна до 15 декември. ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Демократична България ", " Продължаваме Промяната " и " Български напредък " поддържаха решението, а Българска социалистическа партия и " Възраждане " бяха срещу.

Три години, откакто сключихме контракт със Съединени американски щати за осем изтребителя Ф-16 за 2,2 милиарда лева, сме напът да подпишем втори - за 2,6 милиарда Целта е да бъде образувана ескадрила от 16 самолета. Заради забавянето на доставката на първите осем, Българска социалистическа партия обявиха, че още веднъж ще си купим самолети единствено на чертежи.

" Днес има някакво съвпадане. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които ще не са пристигнали и не се знае по кое време ще дойдат. Като няма нови самолети и са приземени старите самолети - МиГ и Су, в действителност над небето на България ще летят единствено гарвани ", сподели Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България ".

" Този развой лишава време. Година-две-три са единствено договарянията. Няколко години е производството. Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да си купим, влизайки, пълнейки кошници с близалки и сладоледи ", отговори Атанас Славов от парламентарната група на " Демократична България ".



" Колко повече още би трябвало да дадем на нашите евроатлантически господари, та да получим най-малко едни преференциални условия? Защото този контракт е незаконен, тъй като е безусловно грабителки по отношение на България, тъй като на такава цена други страни получиха не Ф-16, а Ф-35 ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Трябва да вземем политическо решение, с което официално даваме опция за договаряния за закупуване на самолети Ф-16 от Съединени американски щати, а в действителност ние си купуваме сигурност ", сподели Мустафа Карадайъ, изразявайки позицията на Движение за права и свободи.

Валидността на американската оферта, изпратена до България, е до 15 декември, подсетиха от ГЕРБ-СДС. Тоест дотогава би трябвало да имаме утвърден Договор.

" Да приказваме, че нещо занапред е на чертеж, е неуместно. Всяко нещо, което се купува ново, то занапред се създава, никой не държи налични бойни самолети, да чака някой да ги купи, нито муниции, нито каквото и да е, съобщи депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

" Има писмо от юли 2022 година от Агенцията за сигурност и съдействие на Съединени американски щати, което дава опция на българската страна да се възползва от всички правни благоприятни условия за преразглеждане на заплащанията в полза на българската страна при положение на веселба на доставката на първия транш на Ф-16. Държим Министерският съвет да се възползва. Това е изискване за поддръжка на нашата група ", изясни съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.



" Всички ние в тази зала, държейки се като държавници, би трябвало да подкрепим продължението на този контракт, защото приказваме в тази ситуация за българските Военновъздушни сили и за опцията да имаме половин или цяла ескадрила ", безапелационен беше водачът на " Български напредък " Стефан Янев.

След като беше призоваван неведнъж да вземе отношение по дебатите, след гласуването служебният министър на защитата Димитър Стоянов изясни, че от първите осем самолета след време ще можем да поддържаме в редовност шест.

" Два от тях ще бъдат непрекъснато на дежурство. Това значи, че със единствено четири самолета дежурните летци би трябвало да носят подготовка. Четири самолета по 150 часа могат да създадат 600 часа. На 14 летеца излизат по по-малко от 50 часа на летец. Това е извънредно незадоволително. Е по тази причина би трябвало да имаме още осем самолета и да станат 16, да имаме една цялостна ескадрила ", посочи служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Проекторешенията и договорът плануват България да заплати изтребителите до 2032 година. Пакетът е от три контракта: за самолети, за управляеми авиационни ракети и система за ръководство на информацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР