Депутатите решават днес дали да дадат мандат на кабинета „Петков”

...
Депутатите решават днес дали да дадат мандат на кабинета „Петков”
Коментари Харесай

Първан Симеонов: БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни

Депутатите вземат решение през днешния ден дали да дадат мандат на кабинета „ Петков” за даване на военно-техническа помощ на Украйна. Към момента предварителните настройки демонстрират, че Българска социалистическа партия и „ Възраждане” не утвърждават военната помощ. А от Българска социалистическа партия даже се заканват да изоставен ръководещата коалиция, в случай че това се случи.

„ Има значение освен формулировката, само че и какво ще бъде направено по-късно. Широк мандат може да бъде даден на държавното управление, само че след това кабинетът може да работи или с муниции и оръжие, или с военноремонтните действия. През цялото време ще е вървене по въже”, разяснява пред Нова телевизия социологът Първан Симеонов. Според него Българска социалистическа партия стартира да прави „ равномерен завой”.

„ По всичко проличава, че Българска социалистическа партия търси способи да остане в обединението. А обединението търси метод всички да са удовлетворени – и западните сътрудници, и обществото, и БСП”, разяснява Симеонов.

„ Управлението знае, че не може да създаде друга политическа структура. Балансът е доста внимателен и сложен. Коалицията не излъчва непоклатимост, тъй като са в тази обстановка от 2 месеца”, съобщи политологът Анастас Стефанов.

„ Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дял, защото сложи някаква алена линия и се върви гладко към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси”, сподели Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. „ В България на всичко споделяме „ да”. Нинова в последните години си създаде облика на политик, който споделя и „ не””, съобщи Първан Симеонов. Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които изрично „ не са наивници”. „ Най-вероятно ще намерят метод. Нито западните фактори желаят нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото”, счита Симеонов. „ Хората не желаят вътрешнополитически земетресения, желаят някой да си прави работата”.

Според Анастас Стефанов президентът е взел избрана политическа линия, която изповядва неговите ползи. „ Колкото повече властта изпада в безпорядък, президентът настава там и формулира своята теза. Това води до по-студените връзки. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия”, сподели Стефанов.

„ Лепилото на коалицията” сега не е толкоз Борисов-антиБорисов, а е по-скоро Русия – антиРусия, счита Първан Симеонов. Това било обичайното разделяне в българското общество.

„ Борисов излиза малко по малко от изолацията и получава късмет да се потвърждава пред западните партньори”, счита Симеонов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР