Депутатите разрешават на МВР да глобява джигити през общинските камери.

...
Депутатите разрешават на МВР да глобява джигити през общинските камери.
Коментари Харесай

Георги Георгиев: За един месец общинските камери са засекли над 200 автомобила с над 200 км/ч

Депутатите позволяват на Министерство на вътрешните работи да глобява джигити през общинските камери. Парламентарната комисия по превоз поддържа на първо четене такива промени в закона за придвижване по пътищата.

 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев отбрани предложенията на общините в него. За да влязат в действие те, е нужно да минат на първо и на второ четене и през пленарната зала.

„ Една година след нещастието на бул. Черни връх и седмици след случая на бул. Сливница, общинските табла за скорост са засекли над 200 автомобила, движещи се с над 200 км в час за един месец. Очевидно системата за надзор не работи добре и е нужна смяна, каквато жителите чакат. Затова от Следствен отдел към окръжна прокуратура и НСОРБ още през октомври подготвихме законопроект, импортиран от народни представители от ГЕРБ-СДС в предходния парламент. След месеци упорита работа през вчерашния ден постигнахме значим триумф - водещата комисия по превоз поддържа на първо четене нашия законопроект с поддръжката на множеството от партиите. Благодаря на народните представители от ГЕРБ-СДС за отбраната на закона, както и на сътрудниците им от Българска социалистическа партия, ДБ-ПП и " Възраждане " за поддръжката при гласуването.
Надявам се скоро законът да влезе в действие и да осигурим достъп на КАТ до камерите за скорост на всички български общини. Така ще можем да влагаме в нови устройства и да затегнем дружно контрола, с цел да бъде безвредно придвижването в българските градове. “, показа по случая той във ФБ профила си.

Ето и съответните оферти, готови дружно с НСОРБ:

· общините да могат чрез построените от тях камери да наблюдават за спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата, в това число позволената оптималната скорост, светлинните сигнали и разпоредбите за паркиране и престой.

· Наказващ орган остава Министерство на вътрешните работи и неговите служби, само че препоръчаните промени ще обезпечат по-голям запас за осъществяване на ефикасен пътен надзор над участниците в придвижването по пътищата, както в обитаемоте, по този начин и в отвън обитаемоте места.

· Предвижда се минимум 70% от постъпилите средства от санкции и нарушавания, открити с камери, благосъстоятелност на общините, да се дават по бюджета на съответната община, чиято благосъстоятелност са съответните камери.

· Глобите, събирани при констатиране на нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата, постъпват в общинския бюджет и се разпределят за следните действия по член 167, алинея 4 ЗДвП:

- рационализиране на организацията и сигурността на движението;
- създаване, поддържане, действие и развиване на системите за надзор с автоматизирани механически средства и системи;
- подкрепяне издръжката на общинските органи, осъществяващи надзор по този закон;
- други действия, свързани с осъществяването на ЗДвП.

Връчването на фишове ще продължи да се прави от органите на Министерство на вътрешните работи, само че предлагаме то да може да се реализира и от общински чиновници при осъществяването на административни услуги на жителите.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР