Депутатите приеха окончателно да има механизъм за контрол върху главния

...
Депутатите приеха окончателно да има механизъм за контрол върху главния
Коментари Харесай

И на второ четене: Депутатите приеха механизъм за контрол върху главния прокурор

Депутатите одобриха дефинитивно да има механизъм за надзор върху основния прокурор. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. От Българска социалистическа партия не участваха в гласуването. 

По-рано Корнелия Нинова пък изведе от зала всички депутати от Българска социалистическа партия с довода, че това не било правосъдна промяна и тя и групата й няма да вземат участие.  

Парламентът реши, че за освобождение на основния прокурор е нужно болшинство от 13 гласа на Пленума на Висш съдебен съвет. За освобождението на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд ще е нужно болшинство от 17 гласа.

Процедурата планува сигналите против основния прокурор или негов заместител да се изпращат до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). От лист на наказателни съдии с сан на висши на инцидентен принцип ще се дефинира съдията, който ще стане прокурор по следствието на основния. Друг прокурор ще управлява пък неговото следствие.

Прокурорът за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор, управлява досъдебното произвеждане и взе участие в правосъдното произвеждане.

Ако в шестмесечен период от известието зародят и други законни мотиви за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от основния прокурор, те се преглеждат от прокурора. В случай, че в този период е отказано формиране на досъдебно произвеждане, не са налице други законни мотиви или е прекъснато формираното наказателно произвеждане, след приключването на този период прокурорът за следствието на закононарушения, осъществени от основния прокурор, се възвръща на заеманата преди този момент служба като арбитър.

При съществуване на данни за условия за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, които не съставляват закононарушения, прокурорът за следствието, изпраща събраните материали на министъра на правораздаването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР