Депутатите приеха на второ четене текстове от антикорупционния законопроект, с

...
Депутатите приеха на второ четене текстове от антикорупционния законопроект, с
Коментари Харесай

НС създаде Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество

Депутатите одобриха на второ четене текстове от антикорупционния законопроект, с които се основава Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, контролираща лицата на висши обществени длъжности.

Предвижда се Комисията да е самостоятелен профилиран непрекъснато настоящ държавен орган , който се състои от петима членове – ръководител, заместник-председател и трима други членове, които ще се избират от Народното събрание.

Мандатът на Комисията ще е шест години . Дейността ѝ се подкрепя от администрация, която включва и териториалните ѝ звена, които са със статут на дирекции.

За ръководител ще се избира български жител с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо обучение и минимум 10 години юридически стаж .

За зам.-председател ще се изисква висше юридическо или икономическо обучение , степен „ магистър “ и минимум пет години стаж по специалността, а за членовете на Комисията – висше обучение, степен „ магистър “ и минимум пет години професионален стаж.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че ръководещите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ поддържат законопроект, в който корупцията не е закононарушение, а административно нарушаване . По думите ѝ това е цялостна реплика на битка с корупцията, тъй като ръководещото болшинство ще избира хората, които ще го управляват. Това не е закон за противопоставяне, а за отбрана на корупцията, разяснява тя.

Колегата ѝ Крум Зарков уточни, че този орган е трябвало да бъде изолиран от политиката, а не вкаран в нейния център. Органът е изопачен , разяснява той. По думите му нищо не е променено след 40 часа диспути в правната комисия, с изключение на какъв брой да е изискуемият стаж на зам.-председателя и членовете. „ Това ни кара да мислим, че знаете кои ще са тези хора, кажете ги “, прикани той.

Тома Биков от ГЕРБ напомни предлагането на Българска социалистическа партия ръководителят на новия антикорупционен орган да се избира от президента и уточни, че президентската институция е висша форма на политика. „ Защо Народното събрание да избира? Защото може да упражнява надзор законодателно “, уточни Биков и попита кой в Президентството ще управлява един подобен орган. „ Президентът към този момент една година не може да назначи шеф на пресцентъра си, дано го назначи, пък след това ще му дадем и антикорупционния орган след промени в Конституцията “, разяснява Биков.

Христиан Митев от „ Обединените патриоти “ разяснява, че състав на Комисията от петима души е непълен поради отговорностите, които ѝ се разпореждат. Той уточни, че все още и Комисията за лишаване на нелегално добито имущество, и Комисията за попречване и определяне на спор на ползи са в състав от петима членове и не би следвало новият орган, който ще бъде претрупан освен с лишаване на нелегално добито имущество, само че и с инспекции на спор на ползи да има по-малък цифров състав. Според Патриотите най-хубаво решение е целият състав на комисията да се избира от Народното събрание.

Със законопроекта се уреждат ограниченията за противопоставяне на корупцията, изискванията и редът за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество и статутът и функционалностите на новия антикорупционен орган. Дава се и формулировка на корупция. Според наредбите, тя е налице, когато вследствие на заеманата висша обществена служба лицето злоупотребява с власт, нарушава или не извършва служебни отговорности за директно или индиректно добиване на неследваща се материална или нематериална полза за себе си или за други лица.

В законопроекта категорично са изброени лицата, заемащи висши обществени длъжности, които подлежат на надзор от новия антикорупционен орган. От „ Обединени патриоти “ желаеха контролът да обгръща всички лица, заемащи обществени длъжности, само че предлагането не беше признато.

Посочени са и ограниченията за противопоставяне на корупцията, измежду които превантивна и оперативно-издирвателна активност, обявление на несъответственост, обявление на имуществото и ползите на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и обвързваните с тях лица, обезпечаване на обществен достъп и инспекция на декларациите и на имущественото положение, определяне на спор на ползи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР