Депутатите приеха на първо четене законопроектите за промени в Закона

...
Депутатите приеха на първо четене законопроектите за промени в Закона
Коментари Харесай

Депутатите промениха заплащането на онколекарствата за болниците

Депутатите одобриха на първо четене законопроектите за промени в Закона за здравното обезпечаване, с които се регламентира заплащането на онколекарствата за лечебните заведения от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Законопроектите са импортирани от народни представители от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и от ГЕРБ-СДС, като първият е с вносител Васил Пандов от ПП-ДБ и планува НЗОК да заплаща лекарствените артикули на стойност, изчислена на база най-ниската стойност на единица интензивно вещество по интернационално непатентно название (INN), и лекарствена форма от средноаритметичната стойност на единица интензивно вещество.

В плана с вносител Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС се предвижда НЗОК да не може да заплаща лекарствените артикули на стойност по-висока от най-ниската стойност сред последно настоящите рамкови съглашения и приблизително претеглената стойност, заплатена от НЗОК през миналата година за всеки лекарствен артикул, и цената, на която лекарственият артикул е доставен на болниците.

Против препоръчаните формули за ценообразуване се оповестиха депутатите от " ИТН " (ИТН) и " Възраждане ". 

Проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ счита, че главната скица при ценообразуване не се трансформира, " без значение от другите погледи в законопроектите ". " Остава усещането, че към момента не може да се откри рационалната форма за възнаграждение на лекарствени средства от НЗОК, би трябвало по-радикален и друг метод за почтено ценообразуване ", разяснява Чорбанов по време на изявленията.

Мария Генчева от " Възраждане " означи, че предложените промени не вземат решение казуса с неналичието на надзор.

" Докато не се откри система за надзор по веригата на доставка и възнаграждение, ще продължи източването на НЗОК, което за 2023 година е за стотици милиони ", счита Генчева.

" Двата законопроекта използват друга формула за това, което НЗОК би трябвало да плаща и целят реализиране на баланс – хем да имаме лекарства, хем да не се изразходва излишно доста реурс за придобиването им. В момента обстановката не се управлява добре. Резултатът може елементарно да се види, когато се получи анализът на бъдещите разноски. На второ четене ще помоля, който и да е от вас да попита съгласно формулите, които са препоръчани, какъв е общият резултат върху бюджета на Касата. Двата законопроекта имат друг финансов резултат, окончателният вид би трябвало да бъде оптимално справелдлив за всички по веригата и да икономисва допустимо най-вече средства на здравния фонд ", уточни в отговор на сътрудниците си от Има Такъв Народ и " Възраждане " депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР