Депутатите приеха на първо четене предложените промени в Закона за

...
Депутатите приеха на първо четене предложените промени в Закона за
Коментари Харесай

Всяка стокова борса ще има собствен клирингов механизъм

Депутатите одобриха на първо четене препоръчаните промени в Закона за стоковите тържища и борсите, които са свързани и се отнасят до активността на „ клиринговата къща “. Те бяха импортирани от Министерския съвет и на днешното съвещание бяха подкрепени със 77 гласа "за ", 29 - "против ", и 10 - "въздържал се ".

Предвижда се за гарантиране на отговорностите на страните по подписани фючърсни и опционни покупко-продажби, които не са финансови принадлежности по смисъла на Закона за пазарите на финансови принадлежности, стоковата борса да сътвори специфичен клирингов механизъм, като изискванията за действието му се регламентират в борсовия устав на съответната стокова борса. Всички останали покупко-продажби с финансови принадлежности се подписват според използваното законодателство.

Опозицията не утвърди препоръчаните претекстове по проектозакона и изрази опасенията си, че с тези промени някой желае да управлява стоковата борса в България. Гечев означи, че над 90 на 100 от покупко-продажбите, които се реализират на Софийската стокова борса, са държавни поръчки. Т. е., някой желае на публичните поръчки да им уреди един прекрасен клирингов механизъм, който да е по вътрешни правила на борсата, разяснява той.

В в този момент настоящия закон е очакван лицензионен режим за реализиране на активност като клирингова къща, само че той не е вписан в административния указател. В тази връзка се предлага по преценка на административния орган да се добави листата или режимът да премине в регистрационен. Предлага се също по този начин, в случай че лицензионният режим за клирингова къща се резервира, да се посочат изчерпателно основанията за отвод за издаване на лиценз, особените правила по издаване, прекъсване, преустановяване и лишаване на лиценза, както и да се одобри Наредба за устройството и разпоредбите за активността на клиринговата къща.

Клиринговите механизми са в основата на развиването на срочната борсова търговия, само че клирингът като конструкция, т.е. като финансова институция клиринговата къща съществува единствено в Съединени американски щати и Индонезия, където размерите на търговия са в крупни размери - трилиони долари.

В Европа разпоредбите за клирингов механизъм са открити в борсовите правилници на съответните стокови тържища и клиринговането се реализира посредством самите тях, а не посредством обособена клирингова финансова институция.

Към момента, анализът на бъдещите евентуални пазарни благоприятни условия в България и в Черноморския район не обрисува равнища на търсенето и предлагането на борсови артикули, които да обосновават нуждата от съществуването на клирингова къща като независима институция.

Така че доста по-удачен е разновидността да се употребява европейската процедура, да вземем за пример в Холандия (Амстердамската стокова борса), при която клиринговият механизъм е организиран в правилника за организацията и активността на стоковата борса.

Поради гореизложеното и в резултат на пазарния разбор в кратковременен и дълготраен проект, съгласно вносителите, не е належащо използването на лицензионен режим за основаване на обособена финансова клирингова институция, а е задоволително клиринговият механизъм да бъде организиран в борсовия устав на съответната стокова борса.

С плануваните промени се основават условия за реализиране на действителна срочна борсова търговия и отпада до момента действителен непотребен лицензионен режим, което ще докара до понижаване на административната тежест върху бизнеса по основаването и действието на клиринга. От друга страна, това ще има позитивен резултат за борсовите членове - стопански оператори, търгуващи на борсата, при гарантиране на отговорностите на страните по подписаните контракти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР