Депутатите от управляващата коалиция в рамките на енергийната комисия не

...
Депутатите от управляващата коалиция в рамките на енергийната комисия не
Коментари Харесай

Депутатите от мнозинството отхвърлиха предложението за компенсаторен механизъм за общините и социалните заведения заради скъпия ток

Депутатите от ръководещата коалиция в границите на енергийната комисия не одобриха предлагането на ГЕРБ за обезщетителен механизъм за общините, просветителните и обществените заведения, както и вероизповеданията поради високите цени на електрическата енергия. Основният претекст, бележит от ръководителя на енергийната комисия бе, че към този момент има образувана работна група по този въпрос. Както е известно, това бе обявено от премиера Петков и енергийния министър Николов след съвещанието на държавното управление в понеделник. Друг претекст бе неналичието на изчерпателен разбор. Предложеното решение от страна на ГЕРБ по своята същина планува небитовите консуматори, които извършват обществена, духовна, културна, здравна и просветителна активност да бъдат обезщетени със 100 % от разликата сред прогнозната пазарна цена на КЕВР от 1 юли предходната година и действителната пазарна цена на борсата в сегмента „ ден напред “ за всеки месец. Изброените в решението лица не работят за облага, или не могат да усилят цените на крайните си артикули. Техните бюджети са закрепени в избрани рамки и неведнъж по-високите цени на електрическата енергия няма от кое място да бъдат обезщетени, се споделя в претекстовете, като се показват и отрицателните резултати от прекъсване на уличното осветяване и заплахата от затваряне на библиотеки, музеи и молитвени домове до разреждане на градския превоз. Вносителите, в лицето на ГЕРБ напомнят, че към този момент има признат подобен обезщетителен механизъм за операторите на електрическите мрежи. В рамките на полемиката Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия разви концепцията, че обезщетителния механизъм е работа на държавното управление, а не на депутатите. От страна на другите представители на ръководещото болшинство обявиха, че нямат разбор за обстановката, нито за нужните средства. Ние не предлагаме по какъв начин да бъде направен обезщетителният механизъм. Да оставим това да направи страната по най-хубавият метод, по който реши, напомни депутатът Росица Кирова от опозицията.
В отговор на въпрос от кое място ще дойдат средства за компенсиране, депутатът и един от вносителите Жечо Станков изясни, че има задоволително насъбрани средства от увеличените цени на електрическата енергия. Той напомни, че става въпрос за няколкостотин общини. Рамадан Аталай изясни, че предлагането за обезщетителен механизъм е положително и се прави, защото „ ръководещите по този начин и не откриха пулса “ на протичащото се. В тази връзка той уточни по какъв начин са се проточили обезщетенията с липса на цялостна визия – за промишленост, ЕРП-та и така нататък Депутатът загатна, че оферти вид за обезщетителен механизъм се харесва, само че просто няма по какъв начин да бъде подсилен. Омбудсманът Диана Ковачева, която също участва на изключителното съвещание на енергийната комисия съобщи, че става въпрос за обществени институции, за които не е редно да заплащат индустриален ток. В тази връзка тя повдигна въпроса за изваждане от Закона за енергетиката на лечебни заведения, домове, учебни заведения. Както и да бъдат третирани или като битови консуматори, или да бъдат изведени в обособена обществена група.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР