Депутатите от Комисията по енергетика възложиха на ресорния министър Румен

...
Депутатите от Комисията по енергетика възложиха на ресорния министър Румен
Коментари Харесай

Енергийният министър ще започне преговори за участие на България в газовите сондажи

Депутатите от Комисията по енергетика разпоредиха на отрасловия министър Румен Радев да стартира договаряния с консорциума сред компаниите Total и OMV, проучващи възможни обилни залежи на природен газ в българската акватория на Черно море. , планува страната да придобие дял до 20% в консорциума.

" Консорциумът е подготвен българската страна да придобие до 35%, само че това ще бъде прекален риск за страната, по тази причина преценихме процентът да бъде 20% ", показа концепцията на партията си ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев.

Един сондаж ще коства на страната 20 милиона лв., общата инвестиция на консорциума ще бъде сред 4 и 6 милиарда евро, като това значи България да се включи с към 800 милиона. Освен това - няма да плащаме пари " обратно ", безапелационен е Добрев.

" Практиката в този бранш е, че обратно не се заплаща, когато се включиш, плащаш съразмерно на инвестицията, вложеното обратно във времето остава за първичните акционери. "

" Това е следващото решение, при което слагаме каруцата пред коня. Не знам по какъв начин не ни е най-малко малко неловко да взимаме решения, без да сме питали министерството, то не беше за реакторите, за нуклеарното гориво... Смятам, че най-нормалното е да чуем първо министъра, обикновено е да има и отчет на БЕХ ", отвърна Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.
 Делян Добрев даде обещание рандеман на газ, в случай че ГЕРБ са в ръководството
Делян Добрев даде обещание рандеман на газ, в случай че ГЕРБ са в ръководството

Бойко Борисов е провел към този момент среща с TotalEnergies

С решението, взето от комисията, само се стартират договаряния, а не се взема решение окончателно страната да даде средства за влизане в общото сдружение, акцентира категорично министърът на енергетиката Румен Радев.

Гледаме на това само като евентуален план. До момента сме осведомени единствено с презентация, показана и тук (в комисията). За да се влезе допълнително подробност е нужно да се подпише съответното съглашение за неразгласяване на информация. (...) Ако решите да се разпореди мандат за такова изследване, ние може да пристъпим към по-нататъшни стъпки. Но даже да се разпореди подобен мандат, това не значи, че ще се включим в това изследване, би трябвало преди всичко да се съблюдава българският народен интерес. Това е въпрос на здравомислещ стопански разбор ", обърна се към депутатите шефът на енергийното ведомство.

Предимство на вероятно присъединяване, продължи той, е и в чисто учредителен аспект. " В момента виждаме, че сътрудниците, имат усложнения да се придвижат към намиране на съответните кораби, които да транспортират природния газ. С едно присъединяване на страната процесът се улеснява доста. "

В последна сметка депутатите бяха безапелационни , съвсем, в решението си - 19 гласоподаваха " за " възлагането на Министерството на енергетиката да стартира договаряния за присъединяване в консорциума, а единствено двама - Драгомир Стойнев и Иван Петков от Българска социалистическа партия гласоподаваха " въздържал се ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР