Депутатите от ИТН внесоха законопроект за промени на Закона за

...
Депутатите от ИТН внесоха законопроект за промени на Закона за
Коментари Харесай

От ИТН внесоха законопроект за промени на Закона за здравето

Депутатите от Има Такъв Народ внесоха законопроект за промени на Закона за здравето, които плануват въвеждането на мобилна здравна помощ. Това оповестиха представителите на партията на брифинг в Народното събрание, съобщи кореспондент на " Фокус " .

" Промените дават опция да се придобият положителни европейски практики, а тази здравна помощ няма да дублира работата на общопрактикуващите лекари, тъй като те нямат опция да правят профилирани проучвания ", разясни Андрей Чорбанов.

" Ще се обезпечат високопроходими коли и ще могат да се вършат прегледи в труднодостъпни обитаеми места. Освен решение не медицински проблеми, ще се помогне и по тематиката за предварителна защита и профилактика ", добави той.

" Ние сме една от най-болните народи, както е известно. В бюджета за тази година главните пари още веднъж са за болнична помощ в огромната си част, а не за профилактика. Всеизвестно е, че един вложен лев в профилактика и предварителна защита икономисва 10 лева за лекуване ", акцентира Чорбанов.

" Ще спести ужасно доста средства и е нещо, което липсва в нашата здравна система ", изясни националният представител.

" Не е належащо да се образоват специфични фрагменти за мобилните екипи, и с изключение на доктор и здравна сестра, те могат да са и от фелдшер и здравна сестра. Самите коли не са доста скъпи, цената им варирала ", посочи Чорбанов.

По сметки на вносителите ще са нужни към 5 млн. лева годишно за организацията, а по отношение на обитаемоте места, в които ще бъдат употребени колите, ще са нужни към 93-95.

" Надявам се да получим поддръжка от рационални народни представители, в измененията няма политическа багра ", сподели Тошко Йорданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР