Депутатите от Европарламента са готови да стартират активни преговори със

...
Депутатите от Европарламента са готови да стартират активни преговори със
Коментари Харесай

Налагат нови правила за намаляване на замърсяването от камиони и автобуси

Депутатите от Европарламента са подготвени да започват дейни договаряния със Съвета по засилени цели за понижаване на излъчванията на CO2 за нови тежкотоварни транспортни средства, като рейсове, камиони и ремаркета.

Те към този момент одобриха преговорната си позиция с 445 гласа „ за “ , 152 „ срещу “ и 30 „ въздържал се “.

Ще се упорства за строги ограничения цели за понижаване на излъчванията на CO2 за междинни и тежкотоварни камиони . В това число ще бъдат включени и камиони за отпадък, строителни машини и рейсове и други Целите ще бъдат 45% за интервала 2030—2034 година , 65% за 2035—2039 година и 90% за 2040 година

Според нидерландеца Бас Ейкхаут от „ Зелените “ преходът към камиони и рейсове с нулеви излъчвания е освен от основно значение за постигането на нашите цели в региона на климата, само че и решителен фактор за по-чист въздух на територията на всички европейски градове

„ Осигуряваме изясненост за един от най-големите индустриални браншове в Европа и явен тласък да влагаме в електрификация и водород. Надграждаме предлагането на Комисията, като разширяваме обсега и приспособяваме редица цели и индикатори, с цел да наваксаме с действителността, защото преходът се движи по-бързо от предстоящото “.

Евродепутатите са съгласни с предлагането на Комисията да се разреши регистрирането единствено на новите градски рейсове с нулеви излъчвания от 2030 година и оферират краткотрайно освобождение до 2035 година за градските рейсове, употребяващи биометан , при строги условия.

Парламентът е подготвен да стартира договаряния с държавните управления на Европейски Съюз по отношение на окончателната форма на законодателството.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР