Депутатите от Държавната дума в Русия приеха на трето четене

...
Депутатите от Държавната дума в Русия приеха на трето четене
Коментари Харесай

Русия поставя под тотален контрол информационния поток

Депутатите от Държавната дума в Русия одобриха на трето четене законопроект, който разрешава да се признават непознатите средства за всеобща информация за задгранични сътрудници. Документът бе подсилен от всички присъстващи 414 депутати.
" Ние не искахме да одобряваме този закон, който можеше и да не бъде. В Русия в никакъв случай не са се предприемали ограничения, които да лимитират свободата на словото във всичките ѝ проявяване ", съобщи преди гласуването заместник-говорителя на Държавната дума Пьотр Толстой.
Предстои законопроектът да бъде прегледан от Съвета на Федерацията, а след одобряването му - изпратен и подписан от президента Владимир Путин, заяви meduza.io.
Държавната дума приготви корекция в Закона за средствата за всеобща информация, които разрешава да се признаят обособените средства за всеобща информация за задгранични сътрудници. Поправките са в отговор на решение министерството на правораздаването на Съединени американски щати да присвоят статут на задграничен сътрудник на държавната телевизия RT.
Как би трябвало да работи планът?
Министерството на правораздаването на Русия ще има право да дефинира средства за всеобща информация за задгранични сътрудници. За задачата медията би трябвало да подхожда по едно и също време на две условия:
- Да се намира зад граница (като юридическо лице или друга структура)
- Да получава пари (имущество) от чужденци
След приемането на статут на задграничен сътрудник такава медия, в случай че желае да продължи да работи в Русия, всяко тримесечие би трябвало да дава в Министерството на правораздаването доклад за активността , както и подобен за приемането и разходването на средствата си. Всички изявления, включително и в интернет, би трябвало да се съпровождат с записка, че са пуснати от медия-чуждестранен сътрудник. Форматът на маркировката ще бъде избран от правосъдното министерство.
Кой може да бъде приет за медия – задграничен сътрудник?
За “чуждестранно средство за всеобща информация “ може да бъде приета „ задгранична конструкция “, която популяризира „ предопределени за безграничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални или други известия и материали. “ Тези критерии са толкоз общи, че в това определение може до попадне медия от всяко равнище и от всяка страна.
Освен това съветската телевизия RT има задгранични компании, посредством които работи отвън рамките на Русия. Тези структури по този начин или другояче получават финансиране включително и от реклама от американския Youtube – значи, RT дава отговор на изискванията, разказани в новия закон. Логично е да се допусна, че правосъдното министерство би трябвало да създаде спомагателни правила, по които то ще избира медии за засилен надзор, само че те към момента не са дефинирани.
В определението на новия законопроект влизат и освен медии, само че и всеки уебсайт или акаунт в обществените мрежи.
Например, създателят на Фонда за битка с корупцията Алексей Навални има блог, в това число и в Youtube. Руският опозиционен водач събира дарения за активността си, затова изцяло евентуално е да получава средства от „ задгранични жители, лица без поданство или упълномощени от тях лица. “
Руският законопроект се нарежда като „ огледален “ отговор на американския закон за задграничните сътрудници, според който малкия екран RT трябваше да се записва. Но основният пункт в американския закон е политическата активност. Т.е. Вашингтон счита за значимо да следи тези тематики, които се занимават с политическа агитация с непознати пари.
Държавната дума предложи въобще да не се преглежда наличието на изявленията на задграничните медии: т.е. това може да бъдат спортни или културни средства за информация.
Как ще се ревизират докладите на чужденците?
Законът в Съединени американски щати обгръща единствено организации, регистрирани в Америка. Там министерството на правораздаването ревизира работата на компании, които към този момент са под неговата пълномощия. Руското ведомство по неуточнен метод би трябвало да управлява задграничните средства за всеобща информация, които за пръснати по целия свят.
С какво задграничните сътрудници ще се разграничават от средствата за всеобща информация при съветското външно министерство?
Средствата за всеобща информация в Русия са необикновен тип организации с права и отговорности, разказани в обособен закон. Чуждестранните медии нормално работят в Руската федерация след приемането на акредитация от министерството на външните работи (макар да не е наложително. Новият закон основава друга процедура за появяването на задгранични медии в съветската юридическа сфера – посредством зачисляването на изданията в министерството на правораздаването в листата на задграничните сътрудници. Никакви спомагателни права у сътрудниците няма да се появят.
Едновременно с появяването на новите ремонти в Съвета на Федерацията е препоръчано да бъдат задължени всички сътрудници да работят в Русия единствено посредством медиатори. В същото време за задграничен сътрудник по новия закон може да бъде приета всяко задгранично средство за всеобща информация. Означава ли това, че скоро задграничните репортери няма да могат за работят в Русия без медиатори? Какви ще са глобите за нарушаването на Закона.
" Ако съответната медия не бъде записана като задграничен сътрудник, такава медия ще престане да работи на територията на Руската Федерация ", разясни Пьотр Толстой. Как ще става това той не изясни.
Вероятно уеб страниците на задграничните медии няма да се блокират, защото съветският закон не разрешава ограничаването на достъпа до известията и материалите на задграничните издания (макар че за разпространяването на вестници, теле- и радио сигнал се изисква особено позволение.)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР