Депутатите от бюджетната комисия приеха с 13 гласа за на

...
Депутатите от бюджетната комисия приеха с 13 гласа за на
Коментари Харесай

На първо четене: Бюджетната комисия в парламента прие Бюджет 2024

Депутатите от бюджетната комисия одобриха с 13 гласа " за " на първо четене Закона за държавния бюджет. Текстовете бяха подкрепени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Партиите ще вършат оферти за промени в план-сметката преди второто четене.

От ГЕРБ-СДС дефинираха бюджета като “компромисен ” като главната им рецензия беше обвързвана с размера на недостига. В бюджета той е заложен на 3%. От ГЕРБ упорстват да е по-нисък.

От Движение за права и свободи оповестиха, че в противен случай - поддържат високия недостиг, в случай че се употребява за вложения.

Остро против бюджета възразиха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия за България и Има Такъв Народ. Мотивите - незадоволително развитата обществена политика и високото равнище на дълг.

Поддържането на нулев недостиг или 1% от брутния вътрешен артикул би означавало политика на стабилната беднотия. Това разгласи финансовият министър Асен Василев в отговор на рецензии от страна на Българска народна банка и Фискалния съвет, съобщи Българска национална телевизия.

Василев участва на разискването на трите основни бюджета - на страната, на здравната каса и на държавното публично обезпечаване в отрасловата парламентарна комисия.

" Чухме доста мнения, че би трябвало да поддържаме 1% или нулев недостиг. Това е политика на стабилната беднотия, ние сме постоянни - не поемаме никакви опасности. Разликата сред нас и Европа остава огромна. Ако желаеме България действително да доближи Европа би трябвало да вършим нещо по друго в сравнение с сме правили до момента ", изясни Василев.

По думите му точно по тази причина и разноските са толкоз високи спрямо приходите. Заложеният недостиг за 2024 година е в границите на 3% или 6,2 милиарда лв.. Недостигът ще се финансира със заеми.

" Не желаеме да усилваме налозите и не го вършим. Мерките по събираемост дават към този момент резултати. Тук въпросът и диалогът с бизнеса по какъв начин да бъде изсветлен. Нормално е да има опозиция, тъй като едни хора ще би трябвало да стартират да заплащат налози ", разяснява финансовия министър.

Проектът на бюджета за 2024 година основава предпоставки за несъответствия в стопанската система, разгласи по време на съвещанието на бюджетната комисия в Народното събрание шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

По думите му, по този начин заложения недостиг е прекомерно огромен. В най-хубавия вид той би трябвало да бъде в границите на 1% през идната година и нулев до три години, счита той.

“Не е реалистично да го реализираме, наясно съм. Това, което е реалистично обаче, е че би трябвало да бъде заложен явен тренд да се понижи дефицитът в тригодишната прогноза - нещо, което ние не виждаме ”, изясни Радев.

По думите му, точно поради прекомерно високите разноски по отношение на приходите в бюджета инфлацията има причина да пораства, вместо да понижава. Така се получава разминаване сред провежданата политика от Българска народна банка във връзка с парите и тази на министерството на финансите във връзка с бюджета.

Управителят на Българска народна банка обърна внимание също, че заложеният фискален запас не дава отговор на нормативните условия. Минималният му размер остава 4.5 милиарда лв., колкото е сега, само че това е ограничаване единствено до размера на т.нар " Сребърен фонд ". Трябва да има повече пари в него, уточни Радев.

Друга рецензия на Димитър Радев е, че няма нужните буфери в бюджета за плануваните разноски.

Все отново шефът на Българска народна банка означи и две позитивни неща свързани с план-сметката. Първо, той е препоръчан и се чака да бъде признат до края на годината, което ще възстановява бюджетната процедура и второ - има заложени ясни цели, само че към момента има минус по метода, по който те ще бъдат реализирани.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР