Депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за второ четене

...
Депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за второ четене
Коментари Харесай

Заплатите на служителите в НОИ ще бъдат увеличени, но не през бюджета им

Депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание одобриха за второ четене законът за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Нито една от препоръчаните промени от другите парламентарни групи не срещна поддръжка в комисия. Така бюджетът преди окончателното му разглеждане остава без смяна от този препоръчан от Министерството на финансите.

От бюджета отпадна предлагането да бъде повишен с 7,5 млн. лв. поради нарастване на заплатите на чиновниците в общественото обезпечаване. Тази сума ще бъде заделена в Държавния бюджет.

Според него заложените доходи и разноски възлизат на 21,8 милиарда лв.. По-голяма част от разноските са свързани с пенсиите - 18,8 милиарда лв.. В бюджета е заложено както се очакваше нарастването на пенсиите от юли приблизително с 12% по швейцарското предписание.

Минималната пенсия е увеличена на 523 лв. и 4 стотинки. Максималната се резервира на равнища от 3400 лв.. Увеличават се майчинските през втората година на 780 лв.. Депутатите отхвърлиха предлагането на Движение за права и свободи да остане без смяна минималния застрахователен приход за земеделските производители. Така той също ще бъде повишен на 780 лв..

След комисията от ръководещите партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ оповестиха, че са се разбрали в държавният бюджет да бъдат заложени 350 млн. лв. в допълнение поради нарастванията на заплатите в разнообразни браншове като да вземем за пример - Министерство на вътрешните работи, Национален осигурителен институт, БНР и други.

Очаква се дребните бюджети, както и държавният, да бъдат гласувани на второ четене в края на средващата седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР