Депутатите окончателно решиха НИМХ да бъде преместен от МОН към

...
Депутатите окончателно решиха НИМХ да бъде преместен от МОН към
Коментари Харесай

Окончателно: НИМХ минава от МОН към МОСВ

Депутатите дефинитивно взеха решение Национален институт по метеорология и хидрология да бъде изместен от МОН към Министерство на околната среда и водите. А шефът ще бъде назначаван от министъра на околната среда и водите. Промените са в окончателните текстове на измененията в Закона за водите, отбелязва dnes.bg.

От опозицията се опълчиха против това министърът самичък да дефинира кой ще е шеф на Национален институт по метеорология и хидрология.

Според Младен Шишков от ГЕРБ по този метод постоянно ще има риск от политизиране, а Национален институт по метеорология и хидрология има потребност от академична самостоятелност.

Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи уточни по време на дебата, че структурата и действието на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се резервира, а шефът да се предлага от научния съвет на института.

Министърът на околната среда Борислав Сандов увери, че ще се съобрази с всички решения на научния съвет, само че министърът, който и да е той, би трябвало да назначава и освобождава шефа.

" Национален институт по метеорология и хидрология не е единствено академична организация, научната ѝ активност е минимална, доколкото част от чиновниците се занимават с тази активност и са оценени от МОН. 721 индивида, в случай че се занимаваха единствено с просвета щяхме да са измежду водещите по достижения по климатология, само че за жалост не сме ", разяснява Сандов, представен от dnes.bg.

Ива Митева от " ИТН " увери, че няма превръщане на Национален институт по метеорология и хидрология, а единствено прекосяване от министъра на образованието към министъра на околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР