Депутатите окончателно одобриха законови промени, които отварят врата за проверки

...
Депутатите окончателно одобриха законови промени, които отварят врата за проверки
Коментари Харесай

Парламентът прие скандални поправки в Закона за личните данни, цензуриращи медиите

Депутатите дефинитивно утвърдиха законови промени, които отварят врата за инспекции на медийни изявления, публицисти, за университетски изследвания, документални материали и други, както и за отводи за достъп до информация .
Без диспути, с 83 гласа " за " и 10 " въздържали се " Народното събрание одобри скандалните ремонти на кабинета в Закона за персоналните данни, с които държавен орган ще преценя коректността на журналистическите материали и ще може да постанова санкции.
Съгласно поправките, съответната медия би трябвало да обърне внимание най-малко на 10 фактора, когато написа публикация: естеството на персоналните данни, въздействието, което разкриването им ще окаже върху " притежателя " им и положителното му име, условия, при които персоналните данни са станали известни на журналиста, и така нататък Преценката дали това е спазено ще е субективна и ще даде опция за принуда по отношение на издания,
Според признатите текстове ще се преценя дали публицистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят , без да нарушават салдото със отбраната на персоналните данни, според от естеството на персоналните данни и събитията, при които те са станали известни.
В същото време се споделя, че когато комисията за отбрана на персоналните данни упражнява пълномощията си, не може да стига до откриване на тайната на източника на информация. Как ще се съблюдава този принцип, откакто ще се дава информация за естеството на персоналните данни и по какъв начин те са добити, не се схваща
Сред другите критерии за отчитането на салдото е въздействието, които разкриването на данните ще окаже върху неприкосновеността на персоналния живот на засегнатите хора и тяхното положително име. Ще се преценя и публичният интерес. Както и дали данните са за хора, обхванати от закона за спор на ползи – т.е. политици, магистрати и други
Ще се взима поради и дали става дума за информация за хора, които " заради естеството на своята активност " имат " по-занижена отбрана на персоналната си цялост или чиито дейности имат въздействие върху обществото ", без да се дава ясна формулировка кой попада в този кръг, както и няколко други критерия.
По искане на " Програма достъп до информация " беше записано, че няма да се постанова да се потвърждава съществуването на всички критерии, а единствено на съотносимите към съответното изследване. Но въпреки всичко макар възраженията остана опцията за инспекции и отводи за достъп до данни.
" Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура в нарушаване на Конституцията, Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи, Международния пакт за гражданските и политическите права и Хартата на главните права на Европейски Съюз ", сигнализира Програма " Достъп до информация " (ПДИ), която води борбата за отпадане на неуместните разпореждания в законопроекта.
Представители на фондацията влязоха в гореща дискусия с депутати от вътрешната комисия, само че срещнаха твърдата им опозиция. Никой не ги е подкрепил, единствено един народен представител от Българска социалистическа партия гласоподава " въздържал се ".
В Западна Европа регламентът GDPR, имащ за цел да отбрани персоналната информация на елементарните жители, а не на обществените фигури , беше въведен с експлицитната наредба, че рестриктивните мерки в него не се отнасят за публицистите .
В България ще се случи тъкмо противоположното - надзорният орган - Комисията за отбрана на персоналните данни, ще има пълномощието да ревизира дали е налице „ законосъобразно култивиране за журналистически цели “ за всеки съответен случай, което значи, че ще се изисква документиране на спазването на посочените по лист критерии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР